Privacyverklaring

AI in het hr-werkveld: de stem van de student

3 oktober 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Margaux Declerck

Artificiële intelligentie zorgt voor een stroomversnelling in de digitalisering van het hr-werkveld. Wat is de invloed van die digitalisering op hr-strategieën? Blijft de letter h in hr overeind? Op 2, 3 en 4 oktober laat de hr-community zich inspireren op HRtech en Learntech in de Antwerpse Handelsbeurs.

In de rubriek ‘intervisie’ stellen we deze vragen nu al aan een hr-manager, een ceo én Gen Z-student. Vandaag: de stem van de student

AI-tools zijn conversatiestarter

Margaux Declerck behaalde zopas haar masterdiploma Arbeids- en Organisatiepsychologie. Haar stage bij dataconsultingbedrijf Keyrus deed haar AI-tools in hr volledig omarmen. “In hr beschikken we over veel data. Die houden we bij, maar we doen er nog te weinig mee.”

Tijdens haar stage maakte Margaux Declerck voor het eerst kennis met Power BI. Die tool laat haar toe om verschillende data en de evolutie ervan helder visueel weer te geven. “In hr hebben we een massa data ter beschikking en stockeren die, maar behalen er nog te weinig voordelen mee. Dankzij slimme tools creëer je dashboards die je in enkele oogopslagen demonsteren hoe bepaalde indicatoren evolueren.”

Een van de kernprestatieindicatoren waarmee Margaux Declerck werkte, is het personeelsverloop. Telkens wanneer een werknemer haar stagebedrijf verliet, vulde die een gestructureerde vragenlijst in om de redenen voor het vertrek verfijnd in kaart te brengen. Op basis van die data toont de tool aan wat bijvoorbeeld de evolutie is van het gewicht van de werk-privébalans als reden voor vertrek.

Margaux Declerck ontwikkelde een workshop over inclusief rekruteren. Het risico op vooringenomenheid in op AI-gebaseerde rekruteringssystemen is reëel. Het goede nieuws: er bestaan tools om die bias te verminderen of er beter mee om te gaan. Naast ChatGPT ging ze aan de slag met Textio. Die technologie wijst haar op potentiële bias en helpt bij genderneutraal taalgebruik.

De deelnemers van de workshop waren transparant over de AI-tools die ze zelf hanteren. Dat vormde zelfs een conversatiestarter. Arya is bijvoorbeeld een slimme toepassing die voorspellingen genereert over vaardigheden op basis van iemands cv. Dat verhoogt de efficiëntie van de rekruteerder.