Privacyverklaring

Moet werk jouw passie volgen?

3 juli 2024
Tekst
Jan Dillis
Beeld
Jan Dillis by Wouter Van Vaerenbergh

Passie is een verlangen om tijd en energie te investeren in een activiteit die je belangrijk en emotioneel waardevol vindt. Veelal vormt deze passie een belangrijk deel van jouw identiteit. Ik ben ‘bassist’ in plaats van ‘ik speel bas’, ik ben een softwareontwikkelaar en niet zozeer ‘ik schrijf software’. Passie creëert spontaan de motivatie om hard te werken en levenslang te leren.

Is passie op het werk overroepen?

Het is bon ton om te adviseren dat je in je loopbaan je passie moet volgen. Maar het is onrealistisch te verwachten dat dit altijd kan. Niet iedereen kan professioneel als illustrator, researcher, schrijver, muzikant, enzovoort actief zijn. Frank Slootman schrijft onomwonden in zijn boek ‘Amp It Up’: “Kies een vakgebied waar je een realistische kans hebt om te groeien en beleef jouw minder realistische passies – zoals basketbal spelen, zeilen, muziek maken of schilderen – als hobby’s in jouw vrije tijd.”

Zelfs met een hoog competentieniveau kan niet elke passie in het bedrijfsleven ten volle worden ingezet. Met andere woorden jouw passie zal niet noodzakelijk in de doorsnede van jouw Ikigai-oefening vallen, de intersectie waarin de volgende elementen samenkomen:

1. jouw passie,
2. waar je echt goed in bent (hoog competentieniveau),
3. wat de bedrijfswereld nodig heeft
4. en waarvoor deze bereid is te betalen.

Uiteraard situeren passies zich niet alleen in de hobbysfeer. Sommigen hebben een passie voor organiseren, ondernemen, onderhandelen, verkopen, optimaliseren, engineering en mensen (bijvoorbeeld hr of verzorging), …

Ook al situeert de echte passie zich in de hobbysfeer, dit belet medewerkers niet hun werk enthousiast en professioneel uit te voeren. Fundamenteel is dat de drie basisbehoeften zoals Deci en Ryan ze hebben gedefinieerd, worden ingevuld: zorg dat medewerkers competent zijn, voldoende autonoom kunnen werken en ze het gevoel hebben deel uit te maken van een groter geheel.

Ieder zijn ingesteldheid

We kunnen niet verwachten dat iedereen zijn passie binnen de organisatie kan volgen. Dit hoeft ook geen probleem te zijn. Medewerkers komen met verschillende verwachtingen en ingesteldheden (mindsets) werken. Voor sommigen is werk puur transactioneel (uren voor euro’s), voor anderen een manier om persoonlijk te groeien of carrière te maken, ervaring op te doen of om zinvol bij te dragen, onder de mensen te zijn, enzovoort. Veelal is het een combinatie hiervan.

Ook dit is diversiteit

Laten we onszelf geen rad voor de ogen draaien. Stop te proclameren dat iedereen zijn passie binnen het bedrijf moet kunnen volgen. Niet elke passie – zelfs gecombineerd met een hoog competentieniveau - kan binnen het bedrijf worden uitgeleefd. Of toch niet door iedereen.

Zoals zo vaak, ga situationeel te werk. Zorg voor autonomie, verbondenheid en competentie, onderken dat mensen met verschillende ingesteldheden en verwachtingen komen werken en speel daarop in. Elk heeft zijn sterktes en inzetbaarheid. Ook dit is een vorm van diversiteit.