Privacyverklaring

De vijf vingers van effectief leiderschap

5 juli 2024
Tekst
Christophe Lo Giudice (van Htag by Références)
Beeld
Patrick Zacharis by Aurore Delsoir

Wat kan je als leider leren van de succesvolle Belgian Red Lions, het Belgische nationale mannenhockeyteam? Patrick Zacharis deelt tijdens een masterclass waardevolle inzichten uit hun sportieve avontuur. Hij vertaalt die inzichten naar het bedrijfsleven en gebruikt de metafoor van de vijf vingers van effectief leiderschap.

Wijsvinger: richting geven

“De directie moet een duidelijke visie hebben van waar ze naartoe willen. Alle niveaus in de organisatie moeten die visie begrijpen,” legt Patrick Zacharis uit. “Maar hoe verder je daalt, hoe minder duidelijk de koers is.” Richting geven bestaat uit drie niveaus:

  • Visie: Waarom willen we dit doel bereiken en wat levert het ons op?
  • Ambities: Welke grote uitdagingen moeten we aangaan om deze visie te realiseren?
  • Waarden: De individuele en collectieve bronnen van inspiratie die onze motivatie vorm geven.

Deze niveaus vertaal je naar operationele managementprincipes, strategieën en actieplannen, ondersteund door effectieve communicatie, betrokkenheid van medewerkers en voorbeeldgedrag van het leiderschap.

Ringvinger: vertrouwen en verbinding

Patrick Zacharis merkt op dat veel organisaties kampen met een gebrek aan vertrouwen, wat betrokkenheid en verantwoordelijkheid belemmert. Hij verwijst naar Stephen Covey’s vertrouwensvergelijking: vertrouwen versnelt processen en verlaagt kosten, terwijl gebrek aan vertrouwen alles vertraagt en duurder maakt. Vertrouwen opbouwen vereist transparante communicatie en zelfbewustzijn. Bij de Red Lions leidde onvoorwaardelijk vertrouwen tot succes, een inspirerende les voor leiderschap in bedrijven.

Middelvinger: rollen en verantwoordelijkheden

“De rollen en verantwoordelijkheden zijn in bedrijven vaak niet duidelijk gedefinieerd. Maar nog belangrijker is de vraag in hoeverre werknemers zich inzetten voor hun rol,” zegt Patrick Zacharis.

Werknemers moeten, net als in sportteams, volledig betrokken zijn om doelen te bereiken. Dit vereist samenwerking en wederzijdse ondersteuning, zelfs buiten de gebruikelijke taken.

Duim: waarderende feedback

In de sportwereld ligt de focus op het waarderen van talenten, terwijl bedrijven vaak nadruk leggen op wat ontbreekt of fout gaat. Waarderende feedback draait om het erkennen van kwaliteiten en het uiten van dankbaarheid.

Patrick Zacharis illustreert dit met vier vragen voor het ontdekken en waarderen van talenten:

  1. Beschrijf een moment waarop je je energiek en trots voelde.
  2. Welke kwaliteiten en talenten gebruikte je tijdens dit moment?
  3. Hoe voelde je je en wat gaf je de meeste motivatie?
  4. Wat zijn je wensen om je vitaliteit te behouden en te ontwikkelen?

Pink: scenario’s en anticipatie

Bedrijven zijn vaak te druk met dagelijkse taken en kijken zelden vooruit. Het topmanagement doet dit uiteraard wel, maar op andere niveaus gebeurt dit minder. Patrick Zacharis benadrukt het belang van scenario’s, geïnspireerd door John-John Dohmen’s aanpak bij de Red Lions. Hij moedigt aan om verschillende scenario’s te verkennen en te denken in termen van ‘Wat als het werkt?’ in plaats van ‘Wat als het niet werkt?’.

In HRmagazine lees je deze maand het verhaal van hockeyspeler John-John Dohmen van de Belgian Red Lions. Interesse in een membership? Contacteer gerust Jennero Rijaard (Jennero.Rijaard@hrmagazine.be)