Privacyverklaring

Gezonde concurrentie leidt naar bronzen Belgian Cheetahs

18 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Hanne Claes by Gaëtan Chiroux

De Belgian Cheetahs behaalden vorige week de bronzen medaille op de 4x400 meter op het Europese kampioenschap. Deze zomer verdedigen ze de Belgische kleuren op de Olympische Spelen. De vrouwelijke sprintersploeg is geen som van individuele topsporters. Wel een hecht gesmeed team dat samen sterker is. Ze zijn een inspirerend voorbeeld voor people managers. “We zijn geen allerbeste vriendinnen, maar we delen dezelfde doelen en tonen wederzijds respect.”

“Er zijn tal van gelijkenissen met de bedrijfswereld hoe je een performant team vormt”, aldus kapitein van de Belgian Cheetahs Camille Laus. “Samen staan we sterker dan de som van individuen. Dat is een competitief voordeel ten opzichte van andere landenteams. Zij onderschatten ons, want de individuele chronotijden liggen een tikkeltje lager. Ook in een onderneming moet je samenwerken, in eenzelfde richting handelen en gezamenlijke objectieven nastreven.”

Interne concurrentie

De Belgian Cheetahs tellen meer dan vier sprintsters. Er komen een zevental loopsters in aanmerking voor de finale selectie van vier personen. Creëert die interne concurrentie een sfeer van vijandigheid? Daar zijn Camille Laus en Hanne Claes het niet mee eens. “Interne concurrentie is noodzakelijk om tot sterke prestaties te komen. Wij pushen elkaar naar een hoger niveau. Er is een warme band tussen de atletes. Daar investeren we actief in: we gaan een koffie drinken, doen een saunabezoek en zien elkaar buiten de trainingsuren. De band met sommigen is hechter dan met anderen. Dat is normaal. We zijn niet per se allerbeste vriendinnen, maar het belangrijkste is het wederzijdse respect en acceptatie.”

Data en buikgevoel

Hanne Claes en Camille Laus wijzen op het belang van de coach. “Het is de coach die de concurrentie op een gezond peil brengt en houdt.” Die coach is Carole Bam. Zij beslist welke atletes de definitieve selectie halen. Sportpsycholoog Ellen Schouppe van Smart Mind licht toe: “Data spelen een rol in de selectiekeuze. Maar het is geen louter mathematische beslissing. De coach vertrouwt ook op haar intuïtie. Als sportpsycholoog ben ik niet de expert die de technische en tactische concepten beheerst. Ik werk op groepsdynamische processen en help de emoties binnen het team te managen. Dankzij vraagstelling help ik de atleten, de coach en de staff tot eigen antwoorden en oplossingen te laten komen.”

“Voor grote tornooien bepalen we in een workshop onze doelen aan de hand van een doelenpiramide. Op deze manier geraakt elk lid van het team gealigneerd en betrokken rond één gezamenlijk doel. We grijpen steeds terug naar deze doelenpiramide bij de debriefing na afloop van de competitie. Zo leren we het meest en maken we progressie als team.”

Onboarding van nieuwkomers

De Belgian Cheetahs vormen een hecht team. Maakt dat de integratie van nieuwe, beloftevolle talenten in het team extra moeilijk? De atletes benoemen het niet zo, maar volgen wel een strak onboardingproces. “Het is logisch dat jong talent stilaan bij het team komt. We werken vanuit een gedeelde teamidentiteit. Die identiteit brengen we zo snel als mogelijk op hen over”, verklapt Camille Laus. “Op het recente trainingskamp in Curaçao pasten we dat concreet toe”, verduidelijkt Hanne Claes. “Twee vaste waarden in het team lichtten onze identiteit, waarden, prestaties, doelen en dromen toe via een presentatie. We geven de nieuwkomers het gevoel dat het een eer is om deel uit te maken van het team. Ze stappen mee in het verhaal. Ik wil dat dit project blijft bestaan, ook wanneer ik stop na dit seizoen. Daarom wil ik jonge atletes actief betrekken. De frisse wind die zij binnenbrengen doet iedereen een tandje bijsteken.”

In het volgende artikel lees je hoe de Belgian Cheetahs omgaan met druk en stress, hoe ze successen vieren en welk leiderschap effectief is voor het team.