Privacyverklaring

Eén team, verschillende leiders bij Belgian Cheetahs

20 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Camille Laus

Deze zomer verdedigen de Belgian Cheetahs de Belgische kleuren op de Olympische Spelen. Het team presteert onder druk en in stresserende omstandigheden. Veerkracht, samen plezier maken en leiderschap vormen een stevig tegengewicht. “Gedachten- en emotiecontrole herstellen het evenwicht na een tegenslag.”

Camille Laus is de kapitein van het team. Leiderschap opnemen ligt in haar persoonlijkheid. “Ik wil vooral nuttig en dienstbaar zijn voor het team. Ik blijf helemaal mezelf. Mijn gedrag wijzigt niet wanneer ik de kapiteinsrol niet zou opnemen.” Binnen het team nemen de atletes verschillende leiderschapsrollen op. Camille Laus is sterk in de organisatorische, taakgerichte en planmatige aspecten. De andere meisjes blinken onder meer uit in motiveren en het aanhalen van de sociale banden. Hanne Claes is bijvoorbeeld de sociale leider.

Gedeeld leiderschap

Sportpsycholoog Ellen Schouppe begeleidt de Belgian Cheetahs. “We hebben die verschillende leiderschapsrollen geïdentificeerd. Op basis van groepsgesprekken bepalen we welke persoon we in welke rol zien, aansluitend bij ieders persoonlijkheid. Zo’n gedeeld leiderschap maakt dat we blessures en afwezigheden weten op te vangen. We zijn niet afhankelijk van één persoon. Er leeft hier een klimaat van prestaties. Het project rolt verder.”

Stressmanagement

De sterke onderlinge banden maken dat de atletes elkaar goed kennen, net zoals de manier hoe iedereen met stress omgaat. Die copingmechanismen werden duidelijk in de workshops met de sportpsycholoog Ellen Schouppe. Camille Laus lacht graag, maar voor de wedstrijd zondert ze zich af in een bubbel. Hanne Claes houdt het plezier erin en doet bijvoorbeeld met de groep een dansje. Dat verlaagt het stressniveau. Het team leert elkaar beter kennen op basis van persoonlijkheidsanalyses en een goede bespreking ervan.

Hanne Claes past sindsdien bijvoorbeeld de techniek van visualisatie toe. Ze visualiseert een loopreeks. Zo’n inleving biedt controle, doet je het wedstrijdplan beter toepassen, brengt je in de flow en schenkt zelfvertrouwen.

Leiderschap dat olifant in de kamer benoemt

Er is plaats voor opbouwende kritiek binnen het team. De vrouwen durven negatieve feedback formuleren. Hanne Claes: “Je moet de olifant in de kamer benoemen. Daar vloeien oplossingen uit voort. Kritiek is niet persoonlijk, want we weten dat iedereen haar uiterste best doet. Er leeft een groot individueel verantwoordelijkheidsgevoel.” Ellen Schouppe vult aan: “Taakgerichte feedback geven we meteen. Er is een voortdurende uitwisseling. Dat is een voorwaarde om op hoog niveau te presteren. Teamwerking gaat verder dan louter een technische training. Het is noodzakelijk om over de plaats van ieder individu te spreken en over de gevoelens die er spelen. Uiteraard is een soort leiderschap vereist dat zo’n initiatief accepteert en ondersteunt.”

Successen vieren als team

De Belgian Cheetahs vieren de successen onmiddellijk op de looppiste. Dat gebeurt spontaan. En na elk kampioenschap is er een feestje. Vooral op het einde van het seizoen gaat de riem er even af. Ook altijd op het programma: een debriefing. “Debriefing is een vorm van erkenning en succesbeleving. Succes vieren is één ding, maar progressie vieren is minstens even belangrijk. We werken immers doelgericht. Het ultieme doel is een medaille winnen op een groot twee- of vierjaarlijks tornooi. Maar we willen ook tussentijds nationale records breken. Anders ligt zo’n doel te ver weg en hou je het geen vier jaar vol. Een buitenstaander ziet trouwens vooral de successen, maar een carrière bestaat uit meer teleurstellingen dan overwinningen. Veerkracht en op een positieve manier omgaan met tegenslag zijn sleutelcompetenties als je wil presteren. Door gedachten- en emotiecontrole kan je het evenwicht opnieuw herstellen na een tegenvaller.”

In een tweede artikel lees je hoe de Belgian Cheetahs omgaan met gezonde concurrentie in het team, hoe data een rol spelen in de selectie van de sprintsters en hoe de atletes nieuwkomers onboarden in de ploeg. Dat artikel lees je hier.