Privacyverklaring

Bescheiden leiderschap als antwoord op hr-trends

31 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Caroline Vergauwen

“Hr-trends kan je niet negeren. Welk signaal geef je aan werknemers als je een trend als quiet quitting in de wind slaat? Gebruik de trend als een conversatiestarter voor de achterliggende behoefte”, adviseert academicus Shana Mertens. “Maar blijf kritisch want we werken voor de business”, aldus hr-directeur Bart Remmerie in het panel op het TikTokHR- congres.

David Ducheyne van HRpro vervolledigt het panel. “Sommige fenomenen bestaan al decennia maar we geven er een andere naam aan”, poneert hij. “Stap niet blind mee in hypes. Menselijke behoeften zijn relatief stabiel doorheen de tijd.”

Shana Mertens: “Achter trends zoals quiet quitting, loud quitting ofquiet firing zitten vaak onuitgesproken behoeften verscholen. Denk aan de nood aan erkenning, een betere balans tussen werk en privé, of de behoefte aan zekerheid.”

Bart Remmerie wijst op oorzaken die arbeidsrechtelijk gerelateerd zijn. “Quiet firing is een neveneffect van het juridisch dwingende kader van een ontslagprocedure. Ik ben een pleitbezorger van een 3-6-9 arbeidscontract, zoals bij een huurovereenkomst. Het zou goed zijn om op regelmatige basis de geloften tussen werknemer en werkgever opnieuw aan te halen.”

Generaties

Zijn jongeren de aanjagers van hr-hypes? Bart Remmerie is kritisch ten opzichte van een leeftijdsbewust hr-beleid. “Leeftijdsverschillen zijn van alle tijden. Na covid zag ik wel een breuk. Werknemers namen ontslag omwille van een andere levenskeuze. Ze opteren voor een bewustere betekenis van werk in het leven. Tegelijk zie ik dat jongeren momenteel wegen op de agenda van belangrijke topics zoals duurzaamheid en inclusie. En dat is terecht.”

Shana Mertens pareert: “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de verschillen binnen generaties groter zijn dan tussen de onderlinge generaties.” Iets waar David Ducheyne zich bij aansluit: “We overdrijven het belang van generaties.”

De behoefte achter de hr-trends

In een poll stippen de deelnemers aan het TikTokHR-congres op korte termijn het belang aan van trends zoals generatieve artificiële intelligentie en voorspellende people analytics. Bart Remmerie: “Spring niet te snel op iedere hype. We werken voor de business. Hr is ondersteunend. Bekijk de hypes wél met een open blik.

David Ducheyne moedigt hr aan om meer ambitie te hebben: “Hr mag activistisch zijn. Soms mogen we een prik uitdelen aan de business en aan de maatschappij. Dat klinkt voluntaristisch, maar ik raad om breder te kijken en ook de maatschappelijke context mee te nemen.”

Shana Mertens: “Trends kan je niet negeren. Welk signaal geef je aan medewerkers als je trends negeert? Gebruik als ze een conversatiestarter. Analyseer de trend: welk nood zit eronder? Welke maatschappelijke verschuiving stel je vast?”

Bart Remmerie: “Je hebt zelf in de hand welke sfeer je neerzet op het werk. Leidinggevenden spelen daar een essentiële rol in. Die bieden een klimaat van veiligheid en vertrouwen.”

David Ducheyne: “Soms moet je als hr inderdaad ervan afblijven en de leidinggevende de verantwoordelijkheid laten opnemen. Maar hr moet wel zorgen voor een hoge kwaliteit van leiderschap.”

Shana Mertens pleit voor wat zij noemt bescheiden leiderschap. “Om medewerkersstilte te vermijden, is niet alleen psychologische veiligheid nodig. Bescheiden leiderschap genereert meer inspraak vanuit de werkvloer. En het verbetert het gevoel dat werknemers zich oprecht gehoord voelen. Zo’n type leiderschap kan je aanleren, bijvoorbeeld door de benaderbaarheid te versterken. En door te stoppen met een dominant type leiderschap te promoten.

ID:

Shana Mertens: Onderzoeker aan de onderzoeksgroep Human Resources Management en Organizational Behavior van de Universiteit Gent. Auteur van het boek 'Beste medewerker, hoe gaat het?

David Ducheyne: Voorzitter van HRpro, de associatie van Belgische hr-professionals. Op internationaal vlak is David vice-president van de European Association of People Management.

Bart Remmerie: hr-director, Digi Belgium

Host: Aimée-Fidèle Mukunde