Privacyverklaring

Hr-trends: bijbel of bullshit

30 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Sarah Blancke by Caroline Vergauwen

Sarah Blancke is hr-directeur bij de FOD Justitie én Voorzitter ad interim van diezelfde overheidsdienst. Met één been in hr en met het andere in “de business.” Op het TikTokHR-congres in Bordeaux zet ze de luisteraars met de voeten op de grond. “Leeft hr op een andere planeet?”

“Helpt het de mensen echt vooruit om hun job beter te doen?” vraagt Sarah Blancke zich wel eens af wanneer hr een nieuw project aftrapt. Ze verwacht dat hr ondersteunt en dat lukt steeds beter. Maar de manier waarop is soms “te gestructureerd en zelfs dogmatisch”. Ze pleit voor een sterkere alliantie tussen hr en de zakelijke afdelingen, zodat er instrumenten ter beschikking staan die waarde toevoegen.

Om te illustreren presenteert Sarah Blancke vier hr-trends:

1. DEIB (diversiteit, gelijkwaardigheid, inclusie en erbij horen)

Sarah Blancke vreest dat de sterke focus op diversiteit en inclusie leidt tot een toename van de polarisatie die al aanwezig is in de samenleving, en dus ook in organisaties. “We gaan ver in de gevoeligheden. Er is nood aan acceptatie en tolerantie voor de verschillende standpunten vanuit alle richtingen.” Ze stelt vast dat het thema hoger op de agenda staat van de jongere generatie medewerkers.

2. Toxisch leiderschap

De verwachtingen die we hebben van leidinggevenden om zowel resultaten te behalen, goede peoplemanagers te zijn én een visie uit te dragen, zijn torenhoog. Zeker middlemanagers ondervinden druk van de hogere hiërarchie als de operationele teams. “Wanneer zo’n middlemanager het moeilijk heeft, zenuwachtig reageert en onder de omstandigheden uit de bocht gaat, dreigt het etiket van het toxisch leiderschap. We gaan er streng mee om.” Sarah Blancke ziet toxisch leiderschap als een fenomeen van de maatschappij, een gevolg van complexe structuren en overdreven doelstellingen. “Uiteraard bestaan er echte gevallen van toxisch leiderschap. Maar ik adviseer om te starten met minder gewicht op de schouders van de leidinggevende te leggen. De leider is niet onfeilbaar. Die mag kwetsbaarheid tonen.”

3. Wendbaar werken

De agile principes die verschillende organisaties zich aanmeten, knellen al te vaak als een te strak keurslijf omheen de teams. “Haal uit die principes de concrete stappen die werken voor jou. Het volledige concept integreren is dwingend. Kijk welke stappen passend zijn en die je kan zetten om voorsprong te nemen. Zo ontstaat er geen vervreemding bij de medewerkers op het terrein. Zeker in een context van bijvoorbeeld het strikte gevangeniswezen moet je de concrete voordelen duiden.”

4. Hr-technologie en artificiële intelligentie

Hr blijft niet achter in de golf van artificiële technologie en toenemende digitalisering van de processen. Efficiëntie staat voorop. Dat levert economische opbrengsten op. “Maar al te vaak ontstaat een labyrint van applicaties en communicatieplatformen. Medewerkers stellen zich terecht de vraag waar het laatste restje persoonlijk contact naartoe evolueert. Mensen hebben nood aan connectie. Ik zie een verband met de groeiende mate van verzuring die je aantreft op het maatschappelijke vlak, als gevolg van burgers die afhaken.”

Sarah Blancke bracht haar presentatie over Hr-trends, bijbel of bullshit, op het TikTokHR-congres in Bordeaux op donderdag 30 mei.