Privacyverklaring

Hype of duurzaam hr-idee? De stem van de hr-manager

28 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Jill Vander Kelen

Welke hr-hype zie jij uitgroeien tot een duurzaam hr-idee? Het thema van het HRcongres van HRmagazine op 30 en 31 mei in Bordeaux is TikTokHR. Hype of duurzaam hr-idee?

Natuurlijk wil niemand een hr-beleid ontwikkelen op basis van wat influencers delen op Instagram, TikTok of YouTube. We herinneren ons allemaal de oorsprong van quiet quitting voordat het stilletjes weer verdween. Hoe zit het met andere modewoorden zoals werkgeluk, de employee experience of de groeimindset?

In de aanloop naar het congres vragen we de mening van een masterstudent, een hr-manager en een ceo. Vandaag: de stem van de hr-manager.

Het potentieel van omgekeerd mentorschap

Jill Vander Kelen werkt als senior hr-manager bij Ansell Healthcare Europe in Brussel. Ze fileert gestructureerd de overvloed van hr-informatie op haar pad. De context is bepalend of een hr-thema aanslaat in een onderneming, terwijl het elders op een koude steen valt. “Flexibel werken op afstand is een blijvend fenomeen. Nu zetten we stappen vooruit in hr-analytics.”

Als werkgever in Brussel staat Ansell toe dat medewerkers regelmatig van thuis uit werken. Die flexibiliteit is belangrijk voor de retentie en het engagement van talent. “We onderzoeken ook de vragen van medewerkers om een beperkte periode vanuit het buitenland hun job te doen”, aldus Jill Vander Kelen. Het bedrijf telt heel wat verschillende nationaliteiten. Zij combineren een familiebezoek in het buitenland occasioneel met hun job, met respect voor de sociaal-juridische regelgeving. “Verzoeken tot een zogenaamde workation, om bijvoorbeeld een paar weken te herbronnen in het buitenland, liggen vooralsnog moeilijk door de precedentwaarde.”

Welzijnsprogramma

Net zoals tal van andere organisaties, heeft Ansell de afgelopen jaren geïnvesteerd in een welzijnsprogramma. Het bedrijf biedt ondersteuning op het lichamelijke en mentale vlak, in samenwerking met een externe gespecialiseerde partner. “Slaapadvies, voedingsbegeleiding, gratis gebruik van de mindfulnessapp Headspace en de terbeschikkingstelling van een externe counsellor, maken deel uit van het programma.”

Verschillende generaties

De golf van artificiële intelligentie heeft het hr-departement van Ansell bereikt, maar Jill Vander Kelen blijft kritisch. “Er ontbreekt nog kennis over de concrete mogelijkheden en toepassingen, de risico’s en valkuilen.” Ze controleert haar informatiebronnen op geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en consistentie. Met hr-analytics ging het hr-team wel aan de slag. Ze ontwierpen een dashboard met hr-data en -KPI’s, waar het management ook toegang tot heeft. “We willen het systeem verder voeden met data, onder meer op het vlak van diversiteit.”

Ansell maakt bewust geen onderscheid tussen verschillende generaties werknemers. “Voor alle medewerkers is de balans tussen werk en privé een sleutelbegrip”, stelt Jill Vander Kelen, “net zoals loopbaanperspectieven en groei. We willen hier stappen vooruit zetten inzake reverse mentoring. Wat kunnen jongeren en senior medewerkers leren van elkaar en hoe faciliteren we een optimale kennisoverdracht?”