Privacyverklaring

Hype of duurzaam hr-idee? De stem van de student

27 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Kethllyn Carvalho Ferreira

Welke hr-hype zie jij uitgroeien tot een duurzaam hr-idee? Het thema van het HRcongres van HRmagazine op 30 en 31 mei in Bordeaux is TikTokHR. Hype of duurzaam hr-idee?

Natuurlijk wil niemand een hr-beleid ontwikkelen op basis van wat influencers delen op Instagram, TikTok of YouTube. We herinneren ons allemaal de oorsprong van quiet quitting voordat het stilletjes weer verdween. Hoe zit het met andere modewoorden zoals werkgeluk, de employee experience of de groeimindset?

In de aanloop naar het congres vragen we de mening van een masterstudent, een hr-manager en een ceo. Vandaag: de stem van de student.

Quiet quitting leeft hard bij studenten

Kethllyn Carvalho Ferreira zit in haar laatste jaar van de master Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de VUB. Net zoals haar vrienden is ze een dagelijkse gebruiker van TikTok. Ze is met andere woorden prima gepositioneerd om te onthullen welke trends over werken eraan komen. En hoe ze er door haar academische bril naar kijkt.

Quiet quitting leeft bijzonder hard in mijn vrienden- en kenniskring”, verklapt ze. “Het fenomeen dook op sinds de pandemie en gaat niet liggen.” Kethllyn Carvalho Ferreira las een academisch onderzoek om meer te weten over de drijfveren van quiet quitting. Dat zijn er drie: een gebrek aan duidelijke doelstellingen, geen eerlijke erkenning en een moeilijke balans tussen privé en werk.

Copingmechanisme

De idee is niet nieuw, het is zelfs een oud concept in een nieuw jasje. Kethllyn Carvalho Ferreira legt het verband met haar studie: “Quiet quitting is te verklaren door het Cohorteffect. Wanneer grote fenomenen levens doen veranderen, zoals een pandemie, gaat een groep mensen reflecteren over leven, werk en zingeving. Er ontstaat een nieuwe collectieve mindset.”

Ze wijst op de toenemende aandacht voor persoonlijk welzijn, waar jongeren tijdens de pandemie onder te lijden hadden. “Quiet quitting is een copingmechanisme om preventief burn-out te voorkomen.” Maar veralgemeen niet. Sommigen studenten stellen duidelijke grenzen, anderen tonen ambitie en leveren extra inspanningen. “Het is belangrijk dat een job vooral goed aansluit bij iemands profiel, motivatie en waarden.”

Open hiring

Een tweede fenomeen dat de studente opmerkt, is open hiring. Iedere kandidaat die gemotiveerd is, mag starten. Zonder cv en sollicitatiebrief. “Het wordt een blijver. Er zijn nog te veel kandidaten die bewust of onbewust discriminatie ervaren. Open hiring elimineert gedeeltelijk de vooroordelen. Bovendien ligt de retentiegraad hoger omdat mensen dankbaar zijn voor de aangeboden tewerkstellingskans en niet willen ontgoochelen. Het concept past binnen een DEI-beleid.”