Privacyverklaring

Loonbudget 2024 gemiddeld 4,9% hoger door schaarste en inflatie

1 augustus 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto Tima Miroshnichenko - pexels.

Werkgevers in België houden rekening met loonbudget voor 2024 dat gemiddeld 4,9% hoger ligt dan in 2023. Zo willen ze personeel aantrekken en behouden in een context van hoge inflatie en een krappe arbeidsmarkt.

Dat concludeert adviesbedrijf WTW uit een bevraging bij 548 Belgische bedrijven voor een salarisonderzoek.

Uit het nieuwste Salary Budget Planning Report van WTW blijkt dat de loonstijging van 4,9% voor 2024 behoorlijk lager is dan de 11,3% van 2023. Toch zegt bijna een derde (30%) van de bedrijven dat hun loonbudgetten nu hoger zijn dan ze hadden voorzien.

Werkgevers geven twee hoofdredenen voor het verhogen de loonbudgetten:

  • Inflatie (71%),
  • De krappe arbeidsmark (49%).

Van de Belgische bedrijven zegt een derde (34%) dat de vooruitzichten voor hun bedrijf beter zijn dan ze hadden voorzien. 55% zegt dat ze in lijn zijn met hun verwachtingen.

17% is van plan hun totale personeelsbestand in de komende 12 maanden uit te breiden.

Zes op de tien (59%) werkgevers zijn van plan in de komende 12 maanden ingenieurs aan te nemen. 53% gaat IT-ers aannemen en 52% wil meer verkopers.

“Hoewel we lagere salarisstijgingen verwachten voor volgend jaar, liggen ze nog steeds ruim boven de verhogingen die we de afgelopen 10 jaar hebben gezien. Dit laat zien dat bedrijven ernaar streven concurrerend te blijven in een dynamisch werkklimaat", aldus Douglas Leenen, consultant bij WTW België.

Douglas Leenen bedenkt verder dat er meer nodig dan meer loonbudget om talent aan te trekken en te behouden: “Naarmate het personeelsbestand diverser, veeleisender en dynamischer wordt, is het belangrijk hun specifieke behoeften en voorkeuren te begrijpen en tegelijkertijd de gewenste werknemerservaring en carrière binnen het bedrijf te bieden."

Over het onderzoek

Het Salary Budget Planning Report is opgesteld door WTW’s Reward Data Intelligence practice. Het onderzoek is uitgevoerd in april en mei 2023 en leverde ongeveer 33.000 reacties op van bedrijven in 150 landen wereldwijd.

Loonbudgetten 2024 liggen gemiddeld 4,9% hoger