Privacyverklaring

Technologische impact maakt levenslang leren belangrijker dan ooit

3 juli 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Twee op de drie werknemers in ons land verwachten rechtstreekse impact van technologische verandering in hun job, zowel positief als negatief.

Hr-dienstverlener Tempo-Team onderzocht samern met Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven, wat die nieuwe technologie doet met de jobs van die werknemers. Een representatief staal van Belgische werknemers die deelnamen aan het onderzoek zien als belangrijkste gevolgen van technologische verandering:

  • een toename van digitale communicatie (43%),
  • de automatisering van het werk en
  • meer nadruk op het meten, registreren of controleren van data (27%).

Opvallend is dat nog altijd een op de tien werknemers aangeeft dat er helemaal geen verandering zal plaatsvinden.

Positieve verandering

Nieuwe technologie brengt onherroepelijk verandering met zich mee.

  • 29% van de werknemers zegt dat dit hen momenteel meer werk bezorgt.
  • Tegelijk zegt 30% dat technologie ertoe leidt dat ze hun werk beter kunnen uitvoeren.
  • Bijna 20% ziet nieuwe mogelijkheden op de werkvloer. Technologie maakt hen flexibeler en wendbaarder, waardoor ze op verschillende plekken ingezet kunnen worden.
  • Bovendien geeft 20% van de respondenten aan dat digitalisering en automatisering hen helpt om collega's of klanten beter te kunnen helpen en
  • 16% zegt dat het hun werk uitdagender maakt.

“Medewerkers die vooral kansen zien in de implementatie van technologie zijn gemotiveerder en geëngageerder voor hun job”, zegt professor Anja Van den Broeck. “Dit zijn ook de medewerkers die een gevarieerde job hebben met veel autonomie. Voor werkgevers wordt het daarom belangrijk om te kijken hoe taken verdeeld zijn op het werk en welke taken in de toekomst mogelijk overgenomen worden door technologie.”

“Wanneer technologie de takenpakketten van werknemers negatief dreigt te beïnvloeden, kunnen werkgevers nu al beginnen schuiven met taken. Dat komt het welzijn van medewerkers ten goede en verhoogt de efficiëntie en wendbaarheid van de organisatie.”

Uit de comfortzone

Verandering noodzaakt werknemers om uit hun comfortzone te komen. Het verbaast niet dat de angst voor technologische vernieuwing aanzienlijk blijft, hoewel mensen er nu al decennia mee geconfronteerd worden. Zo vreest

  • 37% dat technologie banen zal laten verdwijnen
  • 11% dat robots en kunstmatige intelligentie mensen overbodig zullen maken op de werkvloer.

“Digitalisering en automatisering maken in de eerste plaats dat de aard van het werk evolueert”, zegt Wim Van der Linden, woordvoerder bij Tempo-Team. “Steeds meer eenvoudige, tijdrovende en routinematige taken zullen plaatsmaken voor meer productieve en creatieve banen. Zo geven verschillende studies van het World Economic Forum aan dat er tussen nu en 2025 95 miljoen nieuwe jobs zullen ontstaan en 85 miljoen banen verdwijnen. Deze extra 12 miljoen jobs zullen ertoe leiden dat medewerkers vooral nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen.”

Levenslang leren

Werknemers zijn er zich ook van bewust dat het aanpassen aan nieuwe technologie het levenslang leren meer dan ooit noodzaakt (27%). Ongeveer 21% van de werknemers geeft aan het afgelopen jaar een opleiding gevolgd te hebben om zich voor te bereiden op hoe hun werk er in de toekomst zal uitzien. Daarnaast volgt 43% van de werknemers opleidingen om zich in het algemeen te ontwikkelen, wat ook hun veerkracht ten goede komt.

Nieuwe technologie is van nature disruptief en dat betekent dat mensen die ermee te maken krijgen ondersteuning en tijd nodig hebben om aan de verandering te wennen. “Dit vereist veel flexibiliteit en veerkracht van werknemers en werkgevers”, besluit Wim Van der Linden. “Het belang van het aanbieden van mogelijkheden tot opleiding, om- en bijscholing kan niet genoeg benadrukt worden. Werknemers moeten daarom het concept van levenslang leren omarmen, zodat ze de kennis en vaardigheden opdoen om flexibel en weerbaar met verandering om te gaan. ​Dit biedt hen de beste garantie voor werkzekerheid én -plezier.”