Privacyverklaring

Welke boeken leest u tijdens de vakantie?

15 juni 2023
Tekst
Melanie De Vrieze

De zomer is eindelijk in aantocht. Tijd om te deconnecteren. We polsten bij enkele hr-managers welke boeken, zowel fictie als non-fictie, zij straks in hun hangmat of aan het strand zullen lezen.

Voor Ilse Janssens, hr-coördinator bij zorggroep Emmaüs, dient de vakantie om haar boekenachterstand in te halen. Voorlopig liggen er drie romans en een reisverhaal op haar te wachten. Een eerste is Honingeter van Tülin Erkan, een van de nominaties op de shortlist van de Boon Literatuurprijs. “Het is een jonge schrijfster die tussen Turkije en België zweeft. Het boek speelt zich af op de luchthaven in Istanboel. Ik vind luchthavens in de vakantie, maar ook daarbuiten, sowieso fascinerende plekken omdat het te maken heeft met de transit tussen verschillende culturen, continenten en situaties. Maar het hangt ook samen met vertrekken of thuiskomen en alles wat daartussen zit. Het gaat ook over kijken en bekeken worden, wat ik zelf ook graag doe tijdens vakanties.”

Prix Goncourt

Ze is net gestart in De diepst verborgen herinnering van de mens van Mohamed Mbougar Sarr, een Senagalese jonge schrijver die in 2021 de Prix Goncourt won. Het boek gaar over de zoektocht naar de verdwenen schrijver van een verloren gewaande cultklassieker, die blijkbaar van plagiaat beschuldigd wordt. “Het is een verhaal over verschillende werelden, over verschillende culturen, over Afrika en Frankrijk en alles wat daartussen zit. Ook thema’s als schrijven en literatuur spelen een hoofdrol en dan ben ik er ook al voor gewonnen. Het is een vrij dikke turf en blijkt ook niet het gemakkelijkste boek te zijn, maar volgens sommigen is het een literair feestje.”

Herkansing

Het lied van ooievaar en dromedaris, geschreven door Anjet Daanje, heeft ze al eens gelezen, tijdens de kerstvakantie vorig jaar. “Ik ben van plan om het nog eens te herlezen, want het was het beste boek dat ik in 2022 las. Het is ook een dik boek, maar het is opgedeeld in elf aparte verhalen. Het verwijst veel naar de zusjes Brontë en en alles houdt elkaar in balans. Het boek heeft me wel zin doen krijgen om nu alles van de zusjes Brontë en Wuthering Heights te lezen.”

Ilse Janssens heeft enkele weken geleden Japan bezocht. “Dat was een hele ervaring. Daarom heb ik behoefte om te reflecteren over wat ik daar gezien en gevoeld heb. Een aantal zaken zou ik wel willen kopiëren, zoals de stiptheid van het openbaar vervoer, het respect voor waarden en tradities, meer gemeenschapszin en de netheid. Maar ik zou er niet willen wonen. Er zijn te veel regeltjes, volgzaamheid en hiërarchie. Ik denk dat ik er mij snel bekneld zou voelen. Ik ben van plan om Japan van Cees Nooteboom te lezen. “Die man heeft de gave om door beschrijvingen de ziel van een land te vatten.”

Een laatste boek is Het wankele recht van spreken van Koen Lemmens, professor in de rechten. “Hij werkt aan een bundeling van essays, dat in augustus uitkomt. Hij is een echte taalvirtuoos en verkent de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en of daar überhaupt grenzen aan moeten zijn. In heel de actualiteit van woke, complottheorieën en academische vrijheid kijk ik erg uit naar zijn analyse omdat hij altijd messcherp argumenteert.”

E-reader

Sarah Van Hooreweder, campus & community manager bij Campus 19, leest zowel fictie als non-fictie. “De laatste tijd lees ik veel boeken rond voeding en gezondheid, omdat ik zelf heel wat allergenen moet vermijden omwille van gezondheidsredenen. Onlangs las ik onder meer Glucose Revolutie van Jessie Inchauspe, dat een holistische visie op gezondheid heeft.” Ze bladert ook vaak in kookboeken, omdat ze door die allergenen ook bewuster is van wat ze allemaal eet.”
Voor boeken over gezondheid en voeding heeft ze graag een fysiek exemplaar in handen, omdat dat makkelijker is om eens terug te bladeren. Andere boeken – vaak fantasy of een spannende thriller – doet ze een beroep op een e-reader. “Ik merk dat ik veel sneller lees als ik het boek digitaal in handen heb. Gelukkig heeft de bibliotheek ook steeds meer e-readerboeken in huis. Ik porbeer ook wat minder boeken te kopen, dan is de bibliotheek de ideale toevlucht.”

Spannende thriller

Sinds kort is ze weer beginnen lezen in de boeken van Game of Thrones van George R.R. Martin. “De ene keer ben ik geïnteressserd in fantasy, dan weer in een spannende thriller. Ik lees heel graag de reeks van Patricia Cornwell over de patholoog-anatoom Kay Scarpetta. Dit jaar ga ik voor het eerst niet op reis tijdens de zomervakantie, maar staan wel een paar weekendtrips op de planning. Dan neem ik eerder mijn toevlucht tot interieurmagazines dan een boek. Op mijn e-reader heb ik wel nog A Promised land van Barack Obama staan. Misschien moet ik daar wel eens in beginnen.”

Jan Dillis, hr- director bij Devoteam, leest regelmatig boeken. De thema’s zijn uiteenlopend, gaande van muziekfilosofie en -geschiedenis over onze hersenen en het leerproces tot zelfontwikkeling, fotografie, psychologie en levensbeschouwende thema’s. Recent verslond hij in die categorieën The Musical Human van Michael Spitzer, A Thousand Brains - A new Theory of Intelligencevan Jeff Hawkins, The Musician’s Mind van Lynn Helding, Four Thousand Weeks – Time Management for Mortals van Oliver Burkeman en Why It Does Not Have To Be In Focus - Modern Photography Explained door Jackie Higgings.

LAEG-syndroom

Welk boek hij tijdens de zomervakantie zal lezen, vindt hij moeilijk te voorspellen. “Ik ben nogal onderhevig aan het LAEG-syndroom”, lacht hij. “Laatst aangekocht, eerst gelezen. Sommige boeken geraken daardoor door recentere aankopen wel eens vergeten.”

Bovenaan zijn stapel liggen drie boeken klaar. Een eerste is “Fooled by Randomness” van Nassim Taleb klaar. Het boek gaat over hoe mensen vaak verbanden zoeken of redenen vinden die er niet zijn. “Ik ben een fan van het Cynefin-model van Dave Snowden dat vijf besluitvormingscontexten schetst (simple, complicated, complex, chaotic en confusion). Ik ben de mening toegedaan dat mensen maar al te vaak handelen vanuit de simple of complicated context terwijl ze zich in realiteit in een complexe of chaotische omgeving bevinden. Alhoewel het boek niet over het Cynefin-model gaat, verwacht ik hieromtrent wel nieuwe inzichten te verwerven.”

Muzikale vernieuwer

Een tweede boek is Dilla Time - The Life and Afterlife of J Dilla, the Hip-Hop Producer Who Reinvented Rhythm” door Dan Charnas. “Ik ben nieuwsgierig – zoals de ondertitel van het boek vermeldt – naar de persoon die een compleet nieuwe time-feel ontwikkeld heeft.

Ten slotte wil hij ook Possibilities lezen. “Het boek is geschreven door de legendarische jazzmuzikant Herbie Hancock die al zeven decennia lang een muzikale vernieuwer is. Ik ben benieuwd naar zijn visie over boeddhisme en of hij een verband legt tussen boeddhisme en zijn muziekbeleving.”

Passie voor het brein

Tine Vandenbossche werkt in de welzijnssector als directeur hr & organisatie bij CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) Oost-Vlaanderen. Ze is een actieve lezer, zowel fictie als non-fictie, twaalf maanden per jaar. Soms zelfs twee of drie boeken tegelijk, telkens met korte stukjes. Ze raadt het boek Plato & Cola, of het geheim van jouw brein van topdokter en neurochirurg Veerle Visser-Vandewalle aan. “Op een zomerse barbecueavond tipte een kennis me het boek”, vertelt ze. “Ik deelde het intussen met mijn jongste zoon die net als ik een passie heeft voor het brein.”

Morele dilemma’s

De auteur schreef het boek voor de achttiende verjaardag van haar zoon Casper, als een gebruiksaanwijzing met tips en lessen voor het leven. “Het boek telt 41 hoofdstukken en enkele ervan zijn stof tot nadenken over morele dilemma’s zoals de vrije wil of onze definitie van goed en kwaad”, zegt de hr-directeur. “Daarnaast geeft de auteur handvasten en advies over hoe je je gedachten beïnvloedt en je energie aanwendt. Ze is een wereldautoriteit in deep brain stimulation, waarbij elektrische stimuli via elektroden in de hersenen de symptomen milderen van patiënten met bewegings- of gedragsstoornissen.”

Je hoeft geen medicus te zijn om het te lezen, vertelt ze. “Het is geen naslagwerk, wel een vlot geschreven boek. Het leest alsof de dokter tegen jou aan het vertellen is. Er zit een portie filosofie in, vandaar de verwijzing naar Plato in de titel. Waar de cola dan voor staat? Dat laat ik de lezer met plezier zelf ontdekken”, zegt Tine Vandenbossche.

Naar de gevangenis

Onlangs bezocht Tine Vandenbossche in het kader van haar professionele functie de nieuwe gevangenis van Dendermonde. Dat bezoek deed haar een parallel trekken met het boek. “Ik leerde tijdens het lezen over mezelf en over anderen, bijvoorbeeld of de mens intrinsiek goed of slecht is. In het boek staan enkele experimenten beschreven. Ze doen de auteur anders denken over schuld bij misdaad. Veerle Visser-Vandewalle werd minder oordelend.”

Fantasierijke taal

De passie voor de werking van onze hersenen is een criterium dat steevast aanwezig is wanneer Tine Vandenbossche nieuwe boeken aanschaft. Andere non-fictie die ze niet onaangeroerd laat liggen, zijn de boeken van professor Paul Verhaeghe, zoals zijn werk Wat brengt u hier?. Ik heb college van hem gekregen. Zijn analyse is bijzonder raak geformuleerd.” In het fictiegenre heeft Tine Vandenbossche verrassend een boontje voor Turkse schrijvers zoals Orhan Pamuk en Elif Shafak. “Hun taal is fantasierijk. De verbeelding trekt me aan. En het katapulteert me terug naar een reis die ik maakte in mijn studietijd.”