Privacyverklaring

Een onconventioneel extraatje

27 september 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Emma Braeye by James Arthur

Zes jaar geleden bleef ik op mijn honger zitten. Ik ben een kennisjunkie die veel leest, ideeën zoekt en een netwerk bouwt om mee uit te wisselen. Ik vroeg me af wanneer het de laatste keer was dat ik iets voor het eerst deed. Met mijn man deel ik een passie voor wijn. We besloten om ons in te schrijven voor een opleiding tot sommelier. Dat betekent studeren en exploreren. Zo’n leertraject geeft energie en is een creatieve uitlaatklep naast de drukke job in hr.

Na de opleiding richtten we een onderneming op, After Hours. Een knipoog naar het wijntje na de werkuren. We opteren voor natuurlijke wijnen aan een eerlijke prijs, gebrouwen bij kleine en artisanale wijnmakers. Want het leven is te kort om supermarktwijn te drinken. We bieden wijnboxen aan en delen uitgebreide achtergrondinformatie over de gerechten die bij de wijn passen. Zo vermijden onze klanten het nattevingerwerk dat een wijnkeuze bij een diner vaak is. Daarnaast organiseren we wijnproeverijen.

Het realisme is intussen wel in mijn agenda geslopen. Nu we twee kleine kinderen hebben, geef ik tijdelijk prioriteit aan ons gezin en staat het wijnverhaal in pauzemodus. De afgelopen jaren waren intens. Hoe ik werk, gezin, wijn en sport combineerde? Door een strikte agenda, keuzes te maken en hard te werken. Dat vergt discipline. En te leren tijdens het doen. Ik evalueer along the way.

Ook in hr moet je prioriteiten stellen. Navigeren tussen de urgentie en het belang van bepaalde taken is een belangrijke vaardigheid voor hr. Wat helpt zijn een goede teamstructuur neerzetten, coachende vragen stellen en medewerkers gidsen naar de juiste beslissingen. Als leider toon ik ambitie, empathie en inspiratie. Bij In The Pocket houden we van mensen die iets doen met passie. Dat kan een activiteit naast de job zijn, zoals doceren of ondernemen. Zo’n onconventioneel extraatje: dat waarderen we in de collega’s.

Ik apprecieer ook onconventionele plekken om van wijn te genieten. De gastronomische wereld is vaak een mannenbastion. Daarom kies ik bewust voor restaurants met vrouwelijke sommeliers. Het is leuk om die te empoweren. En uiteraard om te proeven en te ruiken. Dat is een mindful ervaring. In hr zijn we voortdurend bezig met luisteren en observeren. Door je zintuigen af te wisselen, stop je de voortdurende gedachtegang in het hoofd. Want er is meer dan alleen een drukke carrière.

Emma Braeye, Vicepresident hr bij In The Pocket (tot 1 oktober 2024)