We bevinden ons midden in de week van het werkgeluk. In dit tweede deel van het interview met Fons Leroy, Katelijn Nijsmans en Dajo De Prins over werkgeluk, leggen ze het verband met ESG-doelstellingen, delen ze hun mening over de impact van technologie én vertellen ze over hun persoonlijke werkgeluk. “Door de krapte op de arbeidsmarkt richt hr zich vooral op functionele acties zoals werving en verloning ten koste van thema’s zoals werkgeluk.”
Wat is het verband tussen werkgeluk en het ESG-beleid?
Fons Leroy: “Door op een holistische manier aan geluk te werken, raak je het duurzaamheidsbeleid van de organisatie. Je brengt verschillende duurzaamheidscomponenten met elkaar in verbinding. De Europese ESG-criteria bewerkstelligen de menselijke en maatschappelijke impact van een onderneming. Bedrijven hebben immers meer dan enkel economische bestaansredenen. Met werkgeluk komen ze tegemoet aan de sociale factor in het ESG-beleid. Arbeid staat centraal in de samenleving. De Belgische overheden zouden de ideeën vanuit Europa kunnen versterken en uitdragen.”
Dajo De Prins: “De EU-normen dragen er toe bij om werkgeluk weg te halen uit de zweverige sfeer. Het betreft harde criteria waaraan je als onderneming dient te voldoen.”
Zit er een hiërarchie in de vier dimensies die bijdragen tot werkgeluk?
Katelijn Nijsmans: “De basis ligt bij tevredenheid over je job, met factoren zoals een fair salaris, veilige werkomstandigheden en een gezonde werk-privébalans. Vervolgens bouw je aan werkplezier en actief engagement. Of zinvolheid in elke job mogelijk is? Dat hangt ervan hoe je zinvolheid definieert. Werknemers dragen immers bij tot een team, tot een resultaat, tot de sociale zekerheid. In die zin is zinvolheid relatief goed bereikbaar. Al geef ik toe dat het in sommige sectoren moeilijker is dan elders. Maar niet elke werknemer heeft zinvolheid op dezelfde manier nodig. Een operator aan de fabrieksband kan zijn job zinvol vinden: je helpt de collega’s verderop in het proces en draagt bij tot een tevreden klant.
Fons Leroy: “Ook in een industriële context merk je de behoefte aan zingeving. Wanneer een fabriek failliet gaat, gaat de emotionaliteit van de werknemers niet alleen over loon. Er speelt ook het verlies van een netwerk en de verbroken betrokkenheid.
Wat is de impact van technologie op werkgeluk?
Fons Leroy: “Banen kunnen veel zinvoller worden wanneer je technologie goed inzet. De robots nemen het repetitieve en saaie werk over. Maar ik denk ook aan inclusieve technologie die zal helpen om mensen met een beperking te integreren op de werkvloer. Technologie kan helpen om menselijke competenties en interactie voluit te laten spelen. Automatisering creëert finaal meer jobs.
Katelijn Nijsmans: “Banen zullen drastisch veranderen door artificiële intelligentie. Technologie vraagt veel van mensen. Daarom moeten we aandacht hebben voor digitaal welzijn. De grootste techno-stressor is technologie-onzekerheid. De grootste zorg van mensen is hoe ze meekunnen in het digitale toekomstverhaal.”
Hoe verdeel je de verantwoordelijkheid voor werkgeluk?
Fons Leroy: “We maken allemaal deel uit van een keten. Bedrijven, organisaties, overheid en werknemers: we dragen een collectieve verantwoordelijkheid voor werkgeluk. Als startende werknemer beschik je vaak over een diploma, maar dat is slechts een begin. Je persoonlijke ontwikkelingstraject gaat continu door.”
Doen we het goed als hr-community in België wanneer het op werkgeluk aankomt?
Katelijn Nijsmans: “Hr blijft zich verder professionaliseren. Ook de studierichtingen professionaliseren zich, dus dat is veelbelovend. Want hr is een volwaardig studiedomein op zich. Ik merk dat de grote ondernemingen bezig zijn met de hr-thema’s van de toekomst zoals data en artificiële intelligentie. De keerzijde: veel medewerkers kampen met een hoge werkdruk, worstelen met de balans tussen werk en privé en zijn verandermoe. Hr staat daarom voor uitdagende tijden.”
Fons Leroy: “Ik vrees dat door de krapte op de arbeidsmarkt hr zich vooral richt op functionele thema’s, zoals werving, selectie, verloning en retentie. Daardoor bestaat het risico dat andere thema’s ondergesneeuwd geraken. Denk aan inclusie en werkgeluk.
Tot slot: wat betekent werkgeluk voor jullie persoonlijk?
Katelijn Nijsmans: “Ik werk heel graag en kan mezelf ontplooien. De dimensie actief engagement is bij mij sterk aanwezig. Ik vind het fantastisch om mensen en bedrijven rondom mij te zien groeien.”
Fons Leroy: “Het klassieke management droeg weinig bij tot mijn werkgeluk. Dat deden de gesprekken met werkgevers en werkzoekenden wel. Ik sloot me niet op in de organisatie en zocht actief het contact op met alle belanghebbenden.”
Het boek ‘Werken aan werkgeluk - hoe organisaties Huizen van Werkgeluk kunnen worden - is uitgegeven bij Pelckmans.
Het eerste deel van het interview met Katelijn Nijsmans, Fons Leroy en Dajo De Prins lees je hier.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.