Privacyverklaring

Ook de CEO heeft recht op werkgeluk

23 september 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Katelijn Nijsmans

Vandaag start de week van het werkgeluk. Fons Leroy, Katelijn Nijsmans en Dajo De Prins schreven samen een boek over hoe organisaties “huizen van werkgeluk kunnen worden”. Ze halen werkgeluk uit de zweverige sfeer en plaatsen werkgevers voor hun medeverantwoordelijkheid om werkgeluk op de strategische agenda te plaatsen. “De vraag is wat het je kost wanneer je niet investeert in werkgeluk.”

Alweer een boek over geluk op het werk. En een thematische week van het werkgeluk: is dat echt noodzakelijk? De drie auteurs kiezen voor een daadkrachtige aanpak, met de twee voeten op de grond, om de term werkgeluk toepasbaar te maken in het bedrijfsleven. Werkgeluk ontstaat wanneer vier dimensies aanwezig zijn: werktevredenheid, werkplezier, actief engagement en zinvolheid. “Als werkgever heb je invloed op elke dimensie”, aldus Dajo De Prins.

Hij wijst op economisch onderzoek dat financiële winst aantoont als return van investeren in werkgeluk. “We baseren ons niet op spirituele literatuur, maar vertrekken vanuit empirische studies.” Fons Leroy begeleidde een traject met bedrijven in de houtsector. Het initiële doel betrof het welzijn op het werk te verhogen. Aanvankelijk was er scepticisme aanwezig. Via een participatief traject nam hij ondernemers mee in het verhaal. Wat bleek? De argwaan verdween. “In de huidige en toekomstige arbeidsmarkt is het broodnodig om te werken aan retentie en inzetbare medewerkers. De focus verbreedde van welzijn naar werkgeluk. Dat is toepasbaar op de medewerkers, maar ook op de ondernemers zelf. Ook de ceo en de zaakvoerder hebben recht op werkgeluk.”

Fons Leroy merkt op dat werkgeluk ontbreekt in het discours van beleidsmakers. “Gezien de onzekerheid op de arbeidsmarkt, de druk om meer mensen in te schakelen en de langere loopbanen, is er nochtans plaats voor het concept werkgeluk.”

Hoe verliep het schrijfproces met drie auteurs?

Fons Leroy: “We zijn met z’n drieën enorm complementair. Het concept over werkgeluk zat in mijn hoofd en ik heb het besproken met Katelijn en Dajo. Katelijn heeft haar ondernemerservaring en de casus uit het bedrijfsleven binnen gebracht en Dajo bood het theoretische kader.”

Dajo De Prins: “Ik heb in het verleden al een boek over werkgeluk geschreven. Toen ik politiek actief was, is mijn interesse voor werkgeluk gewekt. Werkgeluk zou een doelstelling moeten zijn voor de politici. De doelstelling van dit boek is het kaf van het koren scheiden. Er bestaat voldoende esoterische literatuur over geluk, het was tijd voor een wetenschappelijk onderbouwd boek.”

Wat is de rol van leiderschap in werkgeluk?

Katelijn Nijsmans: “De buy-in van het senior management is uiteraard een troef wanneer je werkt aan werkgeluk. Maar ik merk in de praktijk dat ook initiatieven van onderuit in de organisatie succes kennen. Ik pleit ervoor om successen te benoemen. De acties die hr-afdelingen op poten zetten, hebben een gunstig effect. We praten in verhouding veel over toxisch leiderschap en -medewerkerschap en toenemende burn-out cijfers, terwijl er ook veel goed gebeurt.”

Is investeren in werkgeluk duur?

Fons Leroy: “De vraag is wat het je kost wanneer je het niet doet. Een vertrekkende medewerker vervangen en een nieuwkomer opleiden: dat is een dure operatie. Hetzelfde geldt voor kort en langdurig verzuim. Werkbaar werk leidt nu eenmaal tot minder uitvallende medewerkers. Werkgeluk gaat over een andere bedrijfscultuur, die wat ik noem human-proof is. Zo’n cultuur vraagt minder remediërende acties.”

Katelijn Nijsmans: “Het draait erom de juiste keuzes te maken en te opteren voor duurzame investeringen. Dat gaat uiteraard veel verder dan gezonde fruitmanden en tafelvoetbal op kantoor en teambuildinguitstappen.

Dajo De Prins: “Als organisatie kan je sturen op werkgeluk. Om werkgeluk hoog op de strategische agenda te plaatsen en te houden, hoef je geen chief happiness officer aan te stellen. Het is wel belangrijk dat werkgeluk doordesemd is in de volledige organisatie, dat het een collectieve prioriteit is. De opportuniteitskosten van de invoering van een werkgelukbeleid zijn hoger dan de voordelen die het oplevert.”

Dit is het eerste deel van een uitgebreid interview met Katelijn Nijsmans, Fons Leroy en Dajo De Prins. Later tijdens deze week van het werkgeluk lees je deel twee. Daarin leggen de auteurs de link tussen werkgeluk en ESG-doelstellingen, delen ze hun mening over de impact van technologie op werkgeluk én onthullen ze hoe de hr-community in België het doet op het vlak van werkgeluk.

Fons Leroy