Privacyverklaring

Elia: “We focussen sterk op ontwikkelingskansen”

13 april 2023
Tekst
Lieven Desmet

Als vaste waarde in het energielandschap is Elia een voortrekker in de energietransitie. Diezelfde transitie wil het bedrijf ook intern uitdragen door volop in te zetten op interne mobiliteit. “We zorgen voor een georganiseerde stoelendans”, zegt hr-manager Claire Tomasina.

Als transmissienetbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet – met als voornaamste taken onderhoud en infrastructuurinvesteringen – zorgt Elia voor de bevoorradingszekerheid in ons land. In België telt de groep 1.500 medewerkers, in het Duitse filiaal 50Hertz nog eens zoveel.

Claire Tomasina, hr-manager voor België, kijkt aan tegen de uitdaging om in de komende vier jaar nog eens zo’n zeshonderd nieuwe medewerkers aan te werven. “Dat zijn zowel technische profielen, ingenieurs als IT-specialisten”, klinkt het. De verhitte arbeidsmarkt maakt het niet eenvoudig, waardoor een proactieve aanpak noodzakelijk blijkt. “Ook al is er niet meteen een match bij een kandidaat die zich aanbiedt, we kijken toch of er ergens een rol is weggelegd. Eventueel met de nodige opleidingen”, zegt Claire Tomasina.

Heft in eigen handen

Elia heeft een duidelijke focus op het vlak van interne mobiliteit. “We beschikken over heel wat potentieel in onze organisatie en die willen we alle groeikansen bieden”, motiveert Claire Tomasina. “35 procent van onze vacatures worden intern ingevuld. We organiseren op onze manier een stoelendans”, glimlacht Claire Tomasina. “Dat is zowel voor het aantrekken van nieuwe kandidaten een troef, maar ook voor de medewerkers die we aan boord hebben zorgt het voor een dynamiek. Het is belangrijk om hen gelukkig te houden en uit te dagen.”

Elia ontwikkelde een bedrijfstraject dat hand in hand gaat met persoonlijke ontwikkeling. “Daarbij moedigen we medewerkers aan om hun ontwikkeling in eigen handen te nemen. Op basis van ontwikkelingspunten die ze bij zichzelf vaststellen maken ze een keuze uit een aanbod van verschillende trainingen.”

Dat geldt zowel voor specifieke, jobgerelateerde competenties als voor de soft skills. Op verschillende tijdstippen voeren ze met de medewerkers ontwikkelings- en evaluatiegesprekken. Zo detecteert Elia zowel het technische als het managementpotentieel van medewerkers. Dit laat toe om op korte en langere termijn aan successieplanning te doen.

Intranet

De interne doorgroeimogelijkheden zijn er voor alle medewerkers. “Op intranet publiceren we alle vacatures. We voorzien in de nodige middelen, opleidingen en toegankelijke gesprekssessies voor de medewerkers die interesse hebben”, zegt Claire Tomasina.

Een nieuwe interne uitdaging hoeft niet meteen en andere job te betekenen. “Ook een andere jobinvulling, een project of het ontwikkelen van bepaalde competenties komen in aanmerking.” Het zijn allemaal antwoorden op een toegenomen concurrentieverhaal. “We merken dat onze medewerkers, meer dan vroeger, benaderd worden. Toch blijft ons verloop laag”, zegt Claire Tomasina. “We spelen ook niet mee in een opbodverhaal voor hogere lonen, want dan ben je niet duurzaam bezig. We houden uiteraard wel op gezette tijdstippen een benchmark, om te weten of we nog competitief zijn met de markt.”