Privacyverklaring

Het roos verzuim: ruim 1 op 3 gaat ziek naar het werk

4 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
TempoTeam

De helft van de Belgen werkte het afgelopen jaar wel eens door hoewel ze ziek waren. Vier op tien mag minstens wekelijks van thuis uit werken, toch begeeft 35% zich wel eens ziek naar de werkvloer. Slechts 15% bleef thuis verder werken.

Met dit zogenaamde ‘roze verzuim’ of ziek werken op halve kracht, willen werknemers vooral hun collega’s niet extra belasten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van hr-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven.

Symptomen

Bij wie wel eens ziek naar het werk gaan, geeft de helft aan te werken met

  • symptomen van verkoudheid (50%);
  • rugpijn (25%);
  • buikpijn (20%);
  • koorts (18%);
  • psychologische klachten (16%).

Ze begrijpen dat er een probleem kan zijn. Ze zien een risico van besmetting voor de collega’s en een op drie werknemers geeft ook toe dat het werk niet naar behoren uitgevoerd wordt.

Schuldgevoel

Werknemers die aangeven het afgelopen jaar wel eens ziek gewerkt te hebben, doen dit

  • om hun collega’s niet belasten met extra werk en taken (33%);
  • om het eigen werk niet te zien opstapelen (30%);
  • uit schuldgevoel (27%)
  • omdat de leidinggevende het verwacht (15%)
  • door sociale druk, want collega’s keuren het af als ze vaak afwezig zijn door ziekte (14%)

Grijsschaal

Meer dan de helft van de werkgevers (56%) stelt vast dat werknemers af en toe wel eens ziek blijven werken. En hoewel 31% aangeeft dat hun werknemers thuis bleven en van daaruit konden werken, geeft 25% aan dat hun medewerkers toch met gezondheidsproblemen naar het werk kwamen. Werkgevers zijn ervoor beducht dat zieke werknemers anderen aansteken (35%) en bovendien minder goed presteren (30%).

Roos verzuim

“De mogelijkheid tot thuiswerk geeft een nieuwe schakering in het palet. Waar we voorheen vooral spraken over een zwartwit-verhaal van ziek of niet-ziek, met roze als enige tussenweg, hebben we nu meer een grijsschaal. De meesten onder ons hebben wel eens een dagje waarop we geen 100% zijn, waarbij thuiswerk in bepaalde gevallen de mogelijkheid kan bieden om op een verantwoorde manier toch aan de slag te blijven. Thuiswerk is minder belastend voor jezelf en elimineert vooral de risico's voor je collega's. Roze verzuim - je bent niet 100%, maar te goed om echt ziek te melden - hoeft niet per se negatief te zijn in dat perspectief”, zo vindt Pascal Meyns, Safety Advisor bij Tempo-Team.

Meer in het topic: verzuim