Privacyverklaring

Hype of duurzaam hr-idee? De stem van de ceo

29 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Daan De Wever

Welke hr-hype zie jij uitgroeien tot een duurzaam hr-idee? Het thema van het HRcongres van HRmagazine op 30 en 31 mei in Bordeaux is TikTokHR. Hype of duurzaam hr-idee?

Natuurlijk wil niemand een hr-beleid ontwikkelen op basis van wat influencers delen op Instagram, TikTok of YouTube. We herinneren ons allemaal de oorsprong van quiet quitting voordat het stilletjes weer verdween. Hoe zit het met andere modewoorden zoals werkgeluk, de employee experience of de groeimindset?

In de aanloop naar het congres vragen we de mening van een masterstudent, een hr-manager en een ceo. Vandaag: de stem van de ceo.

‘Soft hr? Hr is superhard’

Ceo van Dstny Daan De Wever kiest voor een datagedreven hr-model, dat steunt op stevige hr-basisprocessen. Een bevlogen en vitale werkvloer is noodzakelijk voor de groei van een onderneming. “We kennen alle performantiedata, maar hr is vaak nog te veel gebaseerd op buikgevoel.”

De competitie om talent is precair, dat ondervindt ook Dstny, een dienstverlener van technologische businesscommunicatie en -integratie. Daan De Wever merkt dat jongeren op een verschillende manier naar werk kijken. Zijn advies luidt om open en proactief met deze wijzigende perceptie om te gaan. “Het is niet de jongste generatie die zich hoeft aan te passen aan de bedrijven. Wij moeten ons aanpassen opdat we blijven groeien en de kansen creëren voor talent dat komt en blijft. En als ze ooit vertrekken hen te laten terugkeren.”

Skills

Daan De Wever kijkt vanuit een macro-economisch en maatschappelijk perspectief naar fenomenen zoals artificiële intelligentie en de wijzigende demografie. “Wat betekenen ze voor de medewerkerspopulatie in je bedrijf? Je hoeft geen loopbaanpad te ontwikkelen voor elke medewerker. We moeten wél de skills ontwikkelen opdat je als organisatie blijft groeien.”

Big data

Hij kent hr een strategische positie toe. “Het draait allemaal om mensen, om een bevlogen en vitale werkvloer. Breng de kern- en basisprocessen in orde, zorg voor de instrumenten en de middelen vooraleer je nieuwe concepten introduceert.” Dstny maakt gebruik van het zogenoemde vitaminemodel. Het is een intelligent dataplatform, op basis van regelmatige personeelsbevragingen. Die data genereren een strategisch debat rond mens en prestaties. Is het bijvoorbeeld vereist dat het bedrijf extra investeert in leermogelijkheden om de vitaliteit te versterken? Het model levert de antwoorden. “Elk niveau in de organisatie beschikt over de big data. Dat impliceert inzake leiderschap dat managers er verantwoordelijkheid voor nemen.”