Privacyverklaring

Werven met open geest bij Culinor Food Group

5 december 2022
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
Culinor Food Group

Culinor Food Group experimenteert met een rekruteringsproces op basis van anonieme cv’s. Tijdens open selectiemomenten spreekt het met kandidaten die hen aangereikt worden door een uitzendorganisatie, maar zonder eigen prescreening.

Het was uitzendorganisatie Accent die een experiment opzette waarbij het potentiële kandidaten via anonieme cv’s en open selectiemomenten tot bij een werkgever brengt. Ook die laatste heeft geen of beperkte voorkennis van de voorgestelde kandidaat.

Nathalie Van Gheluwe, hr-manager bij de Culinor Food Group en Mark Geraerts (interim hr-manager) evalueren positief. Culinor vond moeilijk personeel voor onder meer de functies van operator en inpakker. “De klassieke kanalen leveren niet meer het juiste rendement op”, zegt Nathalie Van Gheluwe. “De instroom verliep moeilijk en de kwaliteit was niet altijd navenant. Drie jaar geleden hadden we al iets gelijkaardigs opgestart, maar de pandemie heeft hier toen een stokje voor gestoken.”

Input

Dankzij het project met Accent heeft Culinor zijn horizon kunnen verbreden. “We merken dat de meeste vacatures nu sneller ingevuld raken en dat de kwaliteit van de mensen veel hoger ligt”, zegt Mark Geraerts. “We bereiken ook meer mensen. Misschien valt de angst om te solliciteren voor velen weg? We kijken dankzij dit project met een andere bril en focus naar ons hr-proces. We zijn er zelf meer bij betrokken. We kijken echt naar competenties en gaan na of de sollicitanten in de groep passen. Alles kan bekeken en besproken worden. Het blijft wel belangrijk om de sollicitant te zien.”

Interne mindset

Culinor is eveneens in het project gestapt om de interne mindset te veranderen. Een aantal interne processen werden in vraag gesteld en herbekeken. “Waar we vroeger vooral fulltimers aanworven, richten we ons ook op mensen die parttime willen werken”, zegt Mark Geraerts.

Mark Geraerts (Culinor) - foto Culinor

Proefdraaien

Nathalie Van Gheluwe: “We geven ze bij een sollicitatie al snel een rondleiding in het bedrijf, zodat ze al meteen kunnen zien in welke omgeving ze terechtkomen.”

Culinor laat de kandidaten ook proefdraaien in het bedrijf. “Eenmaal de mensen zijn aangenomen, doen we er alles voor om ze te houden”, zegt Mark. “Pas aangeworven mensen worden al na de eerste werkdag om hun feedback gevraagd. Voor wie langdurig ziek is, bieden we een traject aan om hen geleidelijk aan weer in te schakelen. Dat werkt, want we zien dat ze nadien super gemotiveerd zijn.”

Nathalie Van Gheluwe - hr-manager Culinor (foto Culinor)