Privacyverklaring

E-mails blokkeren minst populair

7 september 2023
Tekst
Melanie De Vrieze

Twee op de drie kmo’s legden al afspraken vast rond het recht op deconnectie, dat blijkt uit een bevraging van SD Worx bij 481 Belgische kmo’s. De meest voorkomende maatregelen zijn de aanpassing van het arbeidsreglement of het ICT-beleid, gevolgd door minder formele spelregels rond bewust gebruik. Mails blokkeren na de werkuren is niet populair.

Werkgevers met twintig of meer werknemers zijn sinds 1 april 2023 verplicht om schriftelijke afspraken te maken die het recht op deconnectie van medewerkers vormgeven en verankeren. Uit de bevraging van SD Worx blijkt dat twee op de drie kmo’s al in orde zijn met de formele verplichtingen.

Heel wat kmo’s leggen afspraken vast over het recht om offline te zijn. “Concreet gaat het over enerzijds praktische richtlijnen voor het gebruik van digitale hulpmiddelen tijdens rusttijden en verlof, en anderzijds vormings- en sensibiliseringsacties voor werknemers en leidinggevenden”, legt Annelies Rottiers, kmo-adviseur van SD Worx, uit.

Soepelere regels

“Het technisch blokkeren van mailverkeer na de werkuren is het minst populair (1,5%). Maar ook als je je medewerkers autonomie wilt geven in het communicatiegebruik pas je best het arbeidsreglement of het ICT-beleid aan. Heel wat kmo’s hebben daar al werk van gemaakt, ofwel via cao (2%) ofwel via arbeidsreglement of hun ICT-beleid (43%). Anderen spreken van soepelere regels (18%). Allemaal maatregelen om rusttijden te garanderen en de balans werk-privé te stimuleren.”