Privacyverklaring

“Gamification om soft skills te meten, werkt beter dan het klassieke interview”

6 februari 2023
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
SD Worx

Met games kun je uitstekend softskills in kaart brengen en ze kunnen nuttig zijn in de context van assessments.

Dat is de overtuiging van Christien Gebruers, people director talent acquisition en employer brand & partnerships bij SD Worx. Gamification of gametechnieken voor ontwikkeling van vaardigheden heeft SD Worx nog niet getest.

Leadership Games

Christien Gebruers gelooft dat je soft skills via gamification van kandidaten zelfs beter kan meten dan met een klassiek interview. “Via bijvoorbeeld leadership games kun je professionele vaardigheden - zoals wendbaarheid, veerkracht, zelfleiderschap - makkelijk testen. Die soft skills - die vandaag alsmaar belangrijker worden - komen bij dergelijke games sterker naar voor. Door een combinatie met een klassiek interview krijgen we een totaalbeeld van de motivatie en professionele vaardigheden van de kandidaat.”

Aangenamer

SD Worx zet spelvormen ook zelf in tijdens het rekruteringsproces. “We kunnen ons zo meer onderscheiden ten opzichte van andere werkgevers. Jaarlijks zoeken we in alle landen waarin we actief zijn bijvoorbeeld veel nieuwe payrolmedewerkers.” Gebruers merkt dat dergelijke games voor kandidaten ook leuker zijn. “Je maakt het rekruteringsproces aangenamer voor de kandidaat omdat er meer variatie inzit. Dankzij het spelaspect, zoals een quiz, reageren er ook meer kandidaten op onze vacatures.”

SD Worx zette gamificiation het afgelopen jaar ook in om werkzoekenden op een toegankelijke en laagdrempelige manier in contact te brengen met jobs waar ze misschien nog niet aan gedacht hebben. Zo lanceerde SD Worx Staffing the job games voor de jobs van order picker of productiemedewerker.

SD Worx zet gamification voorlopig ook beperkt in op de werkvloer, zoals voor teambuildingactiviteiten voor de IT-afdeling: teams nemen het tegen elkaar op in een IT-challenge (hackathon).