Privacyverklaring

“Introduceer de basisprincipes van het gamen op de werkvloer”

3 februari 2023
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
Jochen Delrue

Jochen Delrue kijkt uiteraard met belangstelling naar onderzoek van Randstad over gamen en de ontwikkeling van vaardigheden. Maar de docent toegepaste psychologie aan de Howest wil niet te snel conclusies trekken.

Jochen Delrue is trouwens niet alleen docent toegepaste psychologie aan de hogeschool, maar wordt er ook de toekomstige opleidingscoördinator van de nieuwe bachelor Human Resources Management. Over de games weet hij een ding zeker: ze kunnen mensen helpen om zich meer bewust te worden van hun soft skills. En hij is ervoor te vinden om de basisprincipes van games ook te introduceren op de werkvloer.

Je vaardigheden leren kennen

“Het verbaast me niet dat games een beroep doen op soft skills”, zegt hij. “Maar het is op basis van dit onderzoek moeilijk in te schatten of die games effectief verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van soft skills, zoals teamwerk, communicatie, leiderschap en doorzettingsvermogen. Het kan zijn dat die mensen van nature al die vaardigheden hebben en goed kunnen toepassen tijdens het gamen.”

Delrue denkt wel dat mensen zich via deze games beter bewust kunnen worden van hun soft skills. “In de games kun je wel ontdekken dat je een leider bent of doorzettingsvermogen hebt. Daar leg je wel de basis voor de soft skills die je op de werkvloer nodig hebt. De communicatie die je in je game nodig hebt, is niet per definitie de communicatie die je op de werkvloer nodig hebt. Daarom zou ik zeker niet de games integraal naar de werkvloer brengen. Gamen doe je misschien ook liever in je vrije tijd dan op je werk.”

Training aan de hand van basisprincipes

De basisprincipes van een game kunnen wel op de werkvloer ingezet worden. “Kijk met een open blik naar de basisprincipes achter zo’n spel. Die kunnen we op de werkvloer toepassen. Het gaat vaak over community, interactie met anderen en beloningssystemen die erin zitten. We kunnen trainingen zo in een moderner jasje steken en aantrekkelijker maken.”

Delrue geeft enkele voorbeelden van games die een trainingsfunctie hebben. “Jobstudenten kunnen aan de hand van een spel getraind worden om aan de kassa te werken, zonder dat er een wachtende rij klanten hen zenuwachtig maakt. Er bestaan ook onboardinggames waarmee nieuwe medewerkers doorheen het doolhof van een nieuwe organisatie geloodst worden. Dat is toch wel anders dat het in een folder te moeten lezen.”