Privacyverklaring

Gezin en carrière: een en-enverhaal

15 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Femke De Vleeschouwer by James Arthur

Teamleader is al acht jaar een deel van mijn leven. Werken in een start-up en later een scale-up betekent dat je presteert en meebeweegt met het verhaal. Daarom is het ook een persoonlijk groeipad. Meebouwen aan een onderneming en de aandacht voor de mensen koesteren: dat vind ik verrijkend. Ik balanceer voortdurend tussen maatschappelijk bijdragen en economisch participeren.

Gaandeweg is mijn rol geformaliseerd. Nu heb ik een onbetwistbare stoel aan de managementtafel.  Ik evolueerde van een transactionele functie als rekruteerder naar een strategische rol als vicepresident hr. Ik ben er voor de bedrijfsresultaten en de medewerkers. Dat is een continue balans. Twee kinderen later zoek ik ook in mijn persoonlijk leven naar een optimaal evenwicht. Het grote voordeel? Ik leer meer relativeren, de dingen vanuit een breder perspectief observeren en ik weet moeilijkere knopen door te hakken.

Ik let erop om zorg te dragen voor mezelf. Ik kies nog altijd voor de carrière, al ga ik bewuster om met lange werkdagen.  Er is meer dan louter werken. Nu investeer ik meer kwaliteit in Teamleader in plaats van all the way te presteren. Thuis betekent bewust uitchecken, met de kinderen dichtbij en de rol als moeder goed trachten op te nemen.

Als moeder ben ik zorgzaam, maar ik probeer de kinderen zelfredzaam op te voeden. In de relatie met kinderen wil ik alles bespreekbaar maken. Zo sta ik ook in mijn job: transparantie is essentieel. Je moet weten van elkaar waarvoor je staat, zonder dat er meteen een oordeel aan vasthangt.

De vrouwelijke ceo van Visma, het bedrijf boven Teamleader, vormt een inspiratiebron. Merete Hverven heeft een achtergrond in hr. Haar credo? Je kunt alleen een goede ceo zijn als je ook een goede moeder bent. In haar communicatie sijpelt de menselijke factor altijd door. Ze weet mensen te motiveren zonder er steevast een goedweerbericht van te maken. Ze blijft helemaal zichzelf in de context van een voornamelijk mannelijk directieteam.

Daarom roep ik toekomstige moeders op om zich niet te laten tegenhouden in hun loopbaan. Spreek over je verwachtingen met je partner en je leidinggevende. Zo maak je van gezin en carrière een en-enverhaal. Goedbedoelde adviezen zijn er bij de vleet, maar ze boezemen ook angst in. Haal er alleen uit wat voor jou werkt, want ieders situatie is verschillend.

ID: Femke De Vleeschouwer, vicepresident hr bij Teamleader