Privacyverklaring

Heb oog voor de serendipiteit van het gesprek

9 februari 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Suyin Aerts by Kim Marivoet

Suyin Aerts schrijft een nieuw boek. Over vragen stellen. Dat lijkt eenvoudig, maar wees verwonderd welke deuren je ermee opent tijdens een gesprek. 10 quintessential questions is een boek voor leiders en hr-professionals. “Hr hoort de kracht te hebben om de juiste vragen te stellen op het juiste moment.”

“Als interviewer heb je een enorme waarde”, vertelt Suyin Aerts vanuit haar ervaring. “Het is de kunst om mensen op een respectvolle manier uit hun tent te lokken om openhartig te zijn.” Ze koos ervoor om 21 personen te interviewen en hen telkens tien dezelfde vragen voor te leggen. Een van die tien vragen is bijvoorbeeld wat nieuwsgierigheid voor je betekent.

Wat brengt je tot de groep van deze 21 personen?

Suyin Aerts: “De groep moest diversiteit uitstralen. Kleur, religie, overtuiging, gender, leeftijd, verschillende achtergrond, evenwel zonder het specifiek te hebben over die verscheidenheid. Het zijn allemaal personen die leiders zijn en me weten te inspireren. Het zijn niet uitsluitend bekende namen, van oorlogsreporter Rudi Vranckx tot modeondernemer Malene Birger. Hun uitstraling en energie trok me aan vanaf de eerste ontmoeting. Ze verwonderen me. Het zijn mensen die mijn denkwijzen en overtuigingen doen evolueren en wankelen.”

Wat is de lijm tussen jouw 21 interviewees?

Suyin Aerts: “Het zijn leiders, maar geen klassieke people managers. Ze dragen persoonlijk leiderschap in zich. Ik geloof niet dat iemand van nature een leider is bij de geboorte. Wel dat er tijdens je leven zich momenten voordoen wanneer je de hand krijgt uitgereikt om leiderschap op te nemen. Verbinding creëren, de lijm ontdekken tussen mensen: dat lukt potentieel bij elke persoon. Cohesie ontstaat wanneer iedereen zichzelf kan en mag zijn, op ieders unieke manier.”

Hoe kom je tot de verkorte lijst van tien interviewvragen in het boek?

Suyin Aerts: “Het waren lange gesprekken met veel meer dan tien vragen (lacht). Na alle interviews heb ik de lijst gereduceerd tot de tien essentiële vragen. Niet alleen de juiste vraag stellen is belangrijk, ook de toon en het moment. De openingsvraag was altijd dezelfde, daarna meanderde het gesprek in diverse thema’s en bochten. Je moet durven door te vragen, het vaste interviewstramien los te laten en het gesprek z’n weg te laten vinden. Dat is de kracht van de serendipiteit van het gesprek. De toevalligheden niet ontlopen.”

Wat betekent het boek voor mensen die professioneel met hr aan de slag zijn?

Suyin Aerts: “Ik hoop dat hr op een authentieke manier met leiderschap bezig is. Wees je bewust van je kracht om de juiste vragen te stellen op het juiste moment. De antwoorden maken de volgende vragen. Durf de controle los te laten. Tijdens een gesprek vallen woorden die buiten je grip vallen. Je moet bereid zijn om een antwoord te incasseren als je de deur opent naar de volgende vraagstelling. Weet hoe ver je kunt gaan met je nieuwsgierigheid. Echt luisteren vraagt mentale ruimte en energie om de nuances te capteren.”

Wat heb je zelf geleerd tijdens de reis die het schrijven van een boek toch wel is?

Suyin Aerts: “De interviews en de gesprekken waren onwaarschijnlijk verrijkend. Mijn overtuiging is gesterkt dat een goed gesprek kwetsbaarheid nodig heeft. Als interviewer kun je die kwetsbaarheid naar boven halen bij je interviewee, maar misbruik die niet. Het gaat niet over scoren met de woorden die je naar boven hebt gedolven. Als interviewer of moderator doet je persoonlijke mening er minder toe, maar je blijft een mens met emoties. En die horen erbij.”

10 Quintessential Questions

Insights from authentic and passionate leaders around the world

Suyin Aerts

Uitgeverij Lannoo

Aantal pagina's: 256

Verschijningsdatum: 27/02/2024

Suyin Aerts stelt haar boek voor op 19 maart. Meer informatie over de boekvoorstelling:

https://booklaunchbysuyinaerts.eventbrite.nl/