Privacyverklaring

Leen Claes nieuwe hr-directeur bij transportbedrijf Gheys

17 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Leen Claes

Leen Claes maakte in april een carrièreswitch als hr-directeur. Ze bleef in de door haar geliefde sector van transport en logistiek werken. Bij de familiale onderneming Gheys schrijft ze aan een boeiend verhaal. “Er liggen mooie uitdagingen om de vier kwadranten van het hr-model van Ulrich op te bouwen en te versterken.”

“Ik ben blij om opnieuw in de logistieke wereld te werken”, steekt Leen meteen van wal. “In die sector heb ik flink wat jaren ervaring op de teller. Wat me erin aantrekt? De communicatielijnen zijn kort en direct. Dat maakt het prettig samenwerken.” Gheys is een familiale onderneming, opgericht in 1896. De vierde en vijfde generatie is er actief. Ze doen aan handling, opslag en transport van plastic granulaten. De klanten situeren zich vooral in de chemische sector. Het bedrijf telt zo’n 600 personeelsleden.

Leen Claes kiest er bewust voor om dicht bij de werkvloer zichtbaar te zijn. Ze reed onder meer mee met een vrachtwagenchauffeur om de logistieke processen, de producten, de werkcontext en de mensen beter te leren kennen. Daarnaast duikt ze in de beschikbare rapporten en analyses. “Dit is een bedrijf met een historiek. Hr was ooit een administratieve dienst. Er ligt nog werk op de plank om volwaardig te functioneren volgens het kwadrantenmodel van Dave Ulrich. Die transformatie ga ik aanpakken. In september presenteer ik de strategie aan de Raad van Bestuur.”

Koffie met de ceo

Aan de hr-transformatie werkt Leen Claes met het volledige team van acht medewerkers. Ze rapporteert aan de ceo. Opvallend: die ceo is geen lid van de groep familiale eigenaars. Het bedrijf is in handen van vier broers, waarvan er nog slechts één persoon een operationele rol bekleedt. Hij is directeur IT & Facilities. De drie andere broers zetelen in de Raad van Bestuur.

Leen Claes maakt deel uit van het directieteam. Ze is de enige dame in die groep. “Mocht ik een man geweest zijn met dezelfde track record in hr en logistiek, zou ik voor deze job ook positief weerhouden zijn”, stelt ze. Leen Claes wist via haar netwerk dat de functie vacant was. Ze kent de ceo vanuit het verleden en had een positieve perceptie van Gheys. Gevolg: ze contacteerde de ceo voor een informeel gesprek bij een koffie. “Ik voelde snel dat we samen een boeiend verhaal kunnen schrijven.” Daarna volgden kennismakingsgesprekken met de familiale aandeelhouders.

Positieve vibes

Leen Claes kreeg een duidelijk mandaat en richting mee. Dat bevordert de samenwerking en maakt de verantwoordelijkheden helder. Ze is zich in sterke mate bewust van de zakelijke context, en hoe hr de medewerkers op het terrein kan faciliteren om de beste versie van zichzelf te tonen. “Het familiale karakter kenmerkt deze onderneming. De factor mens staat bewust centraal in de strategische pijlers. Op het vlak van hr breng ik een coherente lijn en structuur, zodat we minder ad hoc functioneren. Maar we blijven rekening houden met de individuele behoeften van een medewerker.”

Om de transformatie te helpen slagen, communiceert Leen Claes consequent en constructief. Ze gelooft in de verspreiding van positieve vibes. Dat doet ze binnen het eigen hr-team. Ze geeft met plezier aandacht aan alles wat positief is. “Focus op gedrag waarvan je meer wil zien”, tipt ze. “We hebben bijvoorbeeld met het team een complimentenmuur gemaakt.”

Het gras aan de overkant

Welk carrièreadvies heeft Leen Claes in petto voor andere hr-managers? Ze adviseert om een overstap grondig en kritisch te bekijken. Ze gebruikt de metafoor van de tuin. “Zit je op een groen gazon met enkele geelbruine plekken, maar kleurt het geheel nog overwegend groen, denk dan goed na alvorens te springen. Want bij andere werkgevers tref je die geelbruine plekken ook aan. Een honderd procent match is uiteraard magnifiek maar zeldzaam. Bekijk voor jezelf hoe je het meest voldoening vindt en waar je gelukkig van wordt. Om bij de metafoor te blijven: misschien heeft jouw gazon extra voeding en water nodig. Zijn die voorhanden? En blijft het gras nadien groen op een duurzame manier?