Privacyverklaring

Waarom hr een centrale rol speelt in de #toekomstvanwerk

24 juli 2023
Tekst
Partner Content

Bij het doornemen van de HR Barometer 2022 van Vlerick en Hudson trokken twee conclusies delaware’s aandacht. Eerst het goede nieuws: de prioriteiten voor 2023 zijn rekrutering & selectie, engagement en welzijn. Dat is positief, want een grotere nadruk op engagement en welzijn kan alleen maar bijdragen aan een duurzamere productiviteit. De afgelopen jaren beseften steeds meer mensen dat een hectische bedrijfscultuur en de overprikkelende werkomgevingen niet bijdragen aan hun welzijn. Door meer te investeren in programma’s voor engagement en welzijn kunnen organisaties hun werknemers optimaal laten renderen zonder het uiterste van hen te vragen. Win-win.

Minder geruststellend is echter dat in de HR Barometer ‘cultuurverandering’ en ‘digitale transformatie’ nog altijd onder ‘gebieden voor verbetering’ zijn opgenomen en – hoe onwaarschijnlijk ook – dat strategische personeelsplanning als ‘niet prioritair’ wordt beschouwd. Lose-lose. Dat vraagt een woordje uitleg.

AI: van gimmick tot realiteit

In de hedendaagse werkomgeving lijkt verandering de enige zekerheid. Denk maar aan ChatGPT dat amper vijf dagen na de lancering ervan maar liefst één miljoen gebruikers telde. AI heeft alles in zich om de productiviteit een ongekende boost te geven. Voor hr kan AI onder meer leiden tot geheel nieuwe manieren om kandidaten te zoeken en te evalueren, competenties te beheren en analytische beslissingen te ondersteunen.

AI zal echter niet alleen de productiviteit verhogen, ook de kwaliteit zal erop vooruitgaan. Ontwikkelaars kunnen ChatGPT nu al vragen om fouten in code op te sporen, waarna ChatGPT die meteen corrigeert. Er zijn tal van situaties denkbaar waarbij AI mensen ondersteunt en begeleidt om efficiënter te werken. En het goede nieuws ... dat is geen verre toekomstmuziek meer. Microsofts Copilot is één voorbeeld, maar het aantal recent gelanceerde generatieve AI-apps groeit razendsnel. Veel van die apps hebben hetzelfde doel: de productiviteit naar een hoger niveau tillen. Waar wachten we dan nog op?

Hoewel veel leidinggevenden terecht enthousiast zijn over de businesscases voor AI, ebt dat enthousiasme mogelijk enigszins weg als ze zichzelf een aantal pertinente vragen stellen. Is ons bedrijf er klaar voor? Hoe kunnen we dit onontgonnen productiviteitspotentieel rijmen met het verlangen van mensen om tot een evenwichtigere en duurzamere productiviteit te komen? Als door AI meer taken worden geautomatiseerd, zullen mensen op hun werk dan alleen nog maar hoogwaardige activiteiten moeten uitvoeren die een hoge mate van concentratie vragen? Wordt AI een accelerator om tot een gezondere werkbalans te komen, of is net het omgekeerde waar? En precies daar is voor hr een rol weggelegd. Als strategische partner kan hr helpen de juiste afwegingen te maken zodat zowel het bedrijf als zijn medewerkers profiteren van het goede wat AI te bieden heeft.

Hr in polepositie

Een van de cruciale acceleratoren voor AI – en hr moet hierin samen met het bedrijf het voortouw nemen – is dat mensen worden voorbereid op hun toekomstige door AI ondersteunde banen. Volgens een recent rapport van het World Economic Forum hebben de tien belangrijkste competenties voor 2025 allemaal te maken met probleemoplossing (creativiteit, kritisch denken enz.), people management en zelfmanagement. Die competenties zullen cruciaal zijn om in te spelen op een context van voortdurende verandering, mét en zonder AI. Belangrijk is dat nu reeds begonnen wordt met het in kaart brengen van de competenties die relevant zijn voor je bedrijf en met het voorbereiden van mensen om die competenties te ontwikkelen. Om organisaties toekomstbestendig te maken, is het essentieel dat hr inzet op strategische personeelsplanning en de cultuuromslag in goede banen leidt.

De inzet is hoog. De mate waarin mens en technologie op elkaar worden afgestemd, zal organisaties vormgeven. Die delicate evenwichtsoefening zal bepalen naar wat voor soort organisatie je bedrijf evolueert. Zodra die visie duidelijk is, kun je de vereiste medewerkers en competenties aantrekken voor je toekomstige organisatie. Van hun kant zullen toekomstige werknemers vooraf je doel en visie willen begrijpen, zodat ze er bewust voor kunnen kiezen om al dan niet mee aan boord te gaan.

Laten we samen de toekomst van werk ontdekken

De toekomst van werk is spannender dan ooit. Ze biedt kansen en stelt scenario's in het vooruitzicht die tot nu toe ondenkbaar waren. Misschien kan ChatGPT zelfs een aantal ideeën aanreiken over hoe hr zich hierop kan voorbereiden? Maar wat de antwoorden ook zijn, hr moet nú het voortouw nemen en samen met bedrijven hun toekomstige organisatie uitstippelen, gebruikmakend van al het goede wat AI te bieden heeft, zodat medewerkers veelbelovende tijden tegemoet gaan. Met AI onder de motorkap en hr in de bestuurdersstoel om de toekomst van werk te bepalen, ligt er een mooie toekomst in het verschiet.

Wil je graag de mogelijkheden voor jouw hr-afdeling bespreken? Contacteer Paul Belsack & Barbara De Vos voor meer informatie.