Privacyverklaring

We vertrekken altijd vanuit 100 procent vertrouwen

17 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Chloë De Vreese

Chloë De Vreese, hr-manager bij Vanden Broele, deelt haar ervaringen en beste praktijken over hybride werken in een masterclass van Isabel De Clercq. Ze stelt dat de lessen die we leerden uit de pandemie moeten koesteren. Chloë De Vreese legt de nadruk op eigenaarschap, overleg, focus en verbinding. Het organisatiebelang staat altijd voorop. “Hybride werken is een spectrum: wees je bewust waar je je als organisatie bevindt op die lijn.”

Vanden Broele ontwikkelt software voor overheden, onder andere voor de verkiezingen. Er zijn geen harde regels over het aantal dagen dat medewerkers op kantoor actief zijn. Het bedrijf kiest voor overleg over de manier waarop mensen samenwerken en zinvol werk realiseren. “Combineer de voordelen van thuiswerk met verbinding creëren op kantoor”, aldus Chloë De Vreese. Ze hanteert een model van Behavioral Design, met diverse bouwstenen om verspreide teams te leiden: eigenaarschap, overleg, focus en verbinding.

“Het speelveld is ruim. We geven vrijheid en verantwoordelijkheid aan de teams om zich te organiseren. Het organisatiedesign is geïnspireerd door een organisatiekompas voor het nemen van beslissingen. Dat kompas bestaat uit de bedrijfsmissie, de waarden en de organisatiedoelen.”

Hybride werken is een leerproces

Het beslissingsproces over hybride werken is een leerproces dat elk team moet doormaken. Het dwingt om in dialoog te gaan. Hiervoor zet Vanden Broele sterk in op leiderschap. Is er discussie of komt de balans van het hybride werken in het gedrang? Het organisatiebelang primeert altijd.

Isabel De Clercq modereert en faciliteert de masterclass. Ze vraagt Chloë De Vreese wat ze achteraf gezien anders zou gedaan hebben. “Wanneer teams naar mij toekomen, leg ik de bal opnieuw in hun kamp. Het is niet aan mij om het antwoord te geven. Het eigenaarschap ligt bij hen. Het is een leerproces, dus het is normaal dat nog niet alles vlot verloopt. Er zijn bijvoorbeeld situaties waarbij een leidinggevende of een medewerker te veel vanuit het persoonlijk belang redeneert. Het is dan de kunst om terug te keren naar de vraag wat de situatie op dat moment nodig heeft.”

Hybride werken is een spectrum

Isabel De Clercq: “Is het model van Vanden Broele kopieerbaar naar andere organisaties?” Chloë De Vreese: “Elke context is anders. Wij zetten hard in op het concept ‘klant centraal’. Het past bij onze organisatie om menselijke verbinding op te zoeken. Hybride werken is een spectrum, een continuüm: wees je bewust waar je als organisatie je bevindt op die lijn. Aligneer met de ceo en de stakeholders zodat ze zich collectief bewust zijn van hun plaats op die lijn.”

Chloë De Vreese raadt aan om bij te sturen op basis van organisatiewaarden en leidende principes. “We vertrekken altijd van 100 procent vertrouwen. Ik wil als hr-manager niet controleren en regels opleggen voor iedereen. Vertrouwen is uitgaan van de beste intentie van de andere persoon.”

Chloë De Vreese tijdens de masterclass hybride werken. Foto door Danielle Jacobs.