Privacyverklaring

“Connecteren met mensen vind ik belangrijk”

14 juni 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Erika De Vos

Voor Erika De Vos staat vakantie gelijk met het wegvallen van allerhande verplichtingen. Reizen, zon en buitenlucht komen in de plaats. De deconnectie wordt goed voorbereid om met een gerust gevoel te kunnen vertrekken. Toch staat ze altijd paraat voor dringende telefoontjes van op het werk.

Erika De Vos is vicepresident Human Resources bij Tessenderlo Group / Dyka. Voor haar betekent vakantie rust, uit het dagelijkse leven stappen, geen deadlines en verplichtingen hebben en – vooral – niet aan de wekker gebonden zijn. Concreet vertaalt zich dat in een combinatie van zon en buitenlucht, al is ze geen strandklopper. “We houden van een gezonde mix van cultuur, natuur en rust. Citytrips, stevige wandelingen en sport maken vaak ook deel uit van onze vakantie.”

Tennis

Bij voorkeur trekt het gezin meerdere keer per jaar erop uit. Dat is niet altijd gemakkelijk, omdat de beide zonen intensief tennissen. “Vakantieperiodes zijn tegelijk het hoogseizoen voor tennistoernooien. Dat ligt voor de jongens soms moeilijk. We moeten daar rekening mee houden bij het plannen van onze reizen, zodat het tennisritme niet te grondig verstoord wordt. Maar dat lukt wel. Zo deed ik vorig jaar een heerlijke citytrip naar Venetië met mijn oudste zoon, ter gelegenheid van zijn achttiende verjaardag.”

Deconnectie

Vlak voor haar vakantie probeert Erika De Vos wat tijd in de agenda in te plannen om het werk af te ronden. Dat laat haar toe met een gerust hart te vertrekken. “Deconnecteren is wenselijk, al hou ik mijn telefoon in de aanslag om dringende zaken aan te pakken. Maar de collega’s respecteren mijn rust zo goed mogelijk, omdat ze weten dat iedereen de batterijen af en toe eens moet opladen. Het gevoel hebben niet te moéten reageren op mails is best oké. Ik ben daar ook duidelijk over: ik bewaak dat gevoel en alleen maar als het dringend is, kunnen ze me bellen. Deconnectie betekent sporten, wandelen en tijd maken voor familie en vrienden.”

Werk-levenbalans

Bij korte vakanties of weekends durft Erika wel tussendoor te werken. Ze ziet het als een voordeel van het niet tijd- en plaatsgebonden werken. “Kunnen werken in het weekend wanneer me dat het best uitkomt, geeft me rust. Het stimuleert mijn werk-levenbalans dat ik net dan een presentatie kan maken of mijn mails beantwoorden. Dat vind ik comfortabel. Verder moeten mijn werk en mijn leven niet zo strak van elkaar gescheiden te zijn.” Daarom vindt ze het geen goed idee dat werkgevers medewerkers ‘verplichten’ om bijvoorbeeld na 18.00 uur geen mails te beantwoorden. “Sommige werknemers voelen zich juist beter als ze na de werkuren nog even kunnen mailen. Als dat hun balans bevordert, waarom niet?”

Workation

Erika De Vos staat niet weigerachtig tegenover het fenomeen workation als dat medewerkers hun stress vermindert, hen beter laat focussen en hen creatiever en productiever maakt. “Het idee zal wellicht vooral millennials aanspreken, net als thuiswerken. Niet iedereen zal dat kunnen. Het gaat me vooral om het vinden van balans. Ik werk ook graag van thuis, maar niet te veel. Ik moet kunnen connecteren met mensen. Voor de manager zie ik hier wel een belangrijke rol weggelegd. Hij moet met het verschijnsel kunnen omgaan en vertrouwen geven, net als bij thuiswerken. Er moet op resultaat gewerkt worden. De manager moet durven tussenkomen en de gepaste feedback geven aan teamleden als thuis of vanuit vakantie werken voor hen niet succesvol blijkt te zijn.”