Privacyverklaring

De vakantiepuzzel

21 augustus 2023
Tekst
Patrick Verhoest

Geen gebrek aan media-aandacht deze zomer voor het probleem van de opvang van kinderen voor werkende ouders. Niemand lijkt eraan te ontsnappen. Uiteraard kennen ook de meeste hr-professionals het gegeven.

Voor wie kleine kinderen opvang moet bezorgen, lijkt het probleem nogal mee te vallen. Crèches zijn over het algemeen maar een drietal weken gesloten. Dan begint het puzzelen. De grootouders blijken vaak een eerste opvang te leveren, al kost dat hen ook vakantiedagen, indien ze nog professioneel actief zijn. De werkgever is uiteraard de eerste partij naar wie gekeken kan worden voor opvang. Sommige bedrijven organiseren zelf kinderopvang of komen tussen in de kosten.

Katia De Coster is organizational development & leadership manager bij Delhaize. Bij haar werkgever bestaat een financiële tegemoetkoming voor kinderopvang van medewerkers wiens kinderen deelnemen aan buitenschoolse initiatieven tijdens de vakantie.

Opvang bij werkgever

Geneviève Stratermans, hr-manager bij De Vlaamse Waterweg, klaagt niet. “De Vlaamse overheid ondersteunt haar medewerkers volop tijdens de schoolvakanties door in opvang te voorzien voor kinderen van drie tot en met dertien jaar. Als personeelslid van de Vlaamse overheid kunnen we met onze kinderen terecht op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel. Het kan in Aalst, Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Mechelen … Dit zijn nog maar enkele opvanglocaties. Vlaanderen doet een beroep op ‘Kids’ Day’ van Top Vakantie. Tegen een voordelige prijs kunnen de kinderen er terecht voor vrij spel en sport.”

Flexibele uurregeling

Bij DHL is er geen specifieke organisatie van kinderopvang voor de medewerkers, zegt Martine Kersten, employee relations & hr legal manager bij DHL Express. Wel wordt het de medewerkers zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. “Mensen met kinderen krijgen voorrang om vakantie op te nemen tijdens de schoolvakanties. Verder kan telewerk voor een aantal functies zeker meer flexibiliteit bieden. Voor de koeriers, voor wie telewerk onmogelijk is, is er buiten de voorrangsregel niet altijd direct een oplossing. De koeriers werken wel in een flexibele uurregeling. Daardoor presteren ze soms in andere periodes van het jaar werkweken van meer dan 38 uur, om dan tijdens de vakantieperiode kortere weken te werken en zo meer mogelijkheden voor kinderopvang te hebben. Bovendien worden er in de zomervakantie ook ‘zomerkoeriers’ ingezet om geen extra druk te veroorzaken voor de koeriers die niet met vakantie zijn. Over het algemeen stelt zich niet vlug een probleem bij DHL wat het aantal verlofdagen betreft, omdat er heel wat extralegale verlofdagen bestaan.”

Organisatie

Het in elkaar steken van oplossingen voor kinderopvang is voor ouders niet gemakkelijk. Lieve Depoorter is hr-manager bij Routz Belgium en werkt halftijds. Dat maakt de zaken er iets minder complex op, naast het feit dat haar kinderen al tien en dertien jaar oud zijn. “Zonder de grootouders zou het nooit gelukt zijn of lukken. Nu kan ik ze al eens alleen laten, maar tot voor kort gaf die vakantie inderdaad wel problemen. Vanaf januari is er een stormloop op kampen, waardoor je snel moet inschrijven én betalen. Dat liep soms op tot over de duizend euro voor twee kinderen. En dan nog moest je verder snel je vakantieplannen en opvang regelen.”

Gezin en familie

Ook Katia De Coster kent dit gepuzzel en weet dat je niet mag talmen. “Mijn oudste dochter is zes en kan zich goed uitleven in de niet-residentiële vakantiekampen die ze volgt. Het zijn kwalitatieve kampen – haar favoriet is het boerderijkamp – maar je moet inderdaad op 1 januari boeken als je een plaatsje wil.” Omdat de jongste dochter maar drie jaar is, worden ook de echtgenoot en de schoonmoeder bij de oplossingen betrokken. Katia De Coster en haar gezin dragen ook zelf bij aan de aanpak. “Wij kiezen voor lange vakanties met het gezin. We buigen het probleem om in ‘kwali-tijd’. Indien nodig, doen we een beroep op ouderschapsverlof.” Ook van het tijdige inschrijven maakt ze een voordeel. “We spreken af met andere ouders, zodat onze kinderen vriendjes hebben op kamp. Soms regelen we ook samen elkaars opvang. Het enige probleem aan die kampen zijn de vaak ouderonvriendelijke uren, waardoor je je flexibel moet opstellen. Opvang, zoals na de schooluren, is er vaak niet.”

Professionele begeleiding

Ook wat dit luik betreft acht Geneviève Stratermans zich gelukkig, al is het voor een moeder van drie kinderen niet altijd eenvoudig: “Ik heb het geluk dat ik als inwoner van Stad Hasselt terecht kan bij de buitenschoolse kinderopvang, zowel op de schoolvrije dagen als de schoolvakanties. De begeleiding is altijd perfect georganiseerd en professioneel. Vooral van belang is dat mijn kinderen altijd op en top gelukkig waren - én vermoeid – als ik ze ging ophalen aan het einde van de werkdag. Ik ben me ervan bewust dat niet ieder gezin zoveel geluk heeft met deze faciliteiten. Wie dit soort uitvalsbasis niet heeft, zal het wel moeilijk hebben om de vakantie gepland te krijgen. Zelf wisselden we opvangdagen af met logeerpartijtjes bij opa en oma en sportkampen. Ondertussen zijn mijn kinderen (pre-)pubers en de opvang ontgroeid.”