Privacyverklaring

“In plaats van werk-levenbalans spreek ik liever van synergie”

22 mei 2023
Tekst
Patrick Verhoest

De ideale vakantie van Koen Van Raemdonck omvat natuur en cultuur, maar het culinaire maakt de ervaring compleet. Deconnectie hoeft niet. Hij houdt van zijn job en zoekt eerder naar synergie tussen werk en leven.

Strandvakanties zijn niet besteed aan Koen Van Raemdonck, vicepresident Human Resources bij BASF. De bestemmingen van zijn reizen variëren. Hij gaat in principe nooit naar dezelfde plaats terug, maar wisselt graag af tussen korte vakanties en langere, waarbij zowel het binnenland, Europa als verre bestemmingen aan de beurt komen. “Ik ga er in de eerste plaats op uit om de natuur en andere culturen te ontdekken. Mijn ideale vakantie is een actieve vakantie met naast die mix van natuur en cultuur ook culinaire beleving. Vakanties zijn ideale momenten om nadrukkelijk in gezinsverband te genieten en tijd te maken voor elkaar zonder de drukte en de afleiding van het dagelijkse leven. Op rustige momenten maak ik graag tijd om te lezen of een gezelschapsspel te spelen.”

Deconnectie

Deconnecteren is voor Koen een te zwaar woord. Het refereert te veel naar afstand willen of moeten nemen van het werk. “Dat is voor mij te zwart-wit. Omdat mijn professionele context me positief uitdaagt en boeit, voel ik die nood niet. Wel vind ik het tijdens een vakantieperiode aangenaam dat niets ‘moet’ en je zelf het tijdstip kiest waarop je je e-mail even raadpleegt of professionele lectuur doorneemt. Collega’s verwachten ook geen prompt antwoord of feedback.” Toch is het mogelijk dat hij dat een of meerdere dagen niet doet. Deconnectie is voor hem eerder de vrijheid om bewust te kiezen wat je wanneer doet en helemaal meester te zijn van de invulling van je dag. Dat gevoel geeft hem meer dan voldoende rust en energie.”

Werk-levensynergie

Naast het woord ‘deconnectie’ is Koen ook van de term ‘werk-levenbalans’ geen te grote fan. “Het suggereert te veel een soort van zero sum game, een trade off. Mij inspireert meer de gedachte van synergie tussen werk en leven. Als je die synergie voor jezelf vindt, denk je groter en ruimer. Dan ga je er in mijn beleving in beide aspecten op vooruit.”

Voor hem is het vinden van die synergie een persoonlijk proces. Dat is gebaseerd op wie je bent en hoe je daarover reflecteert. “Je leert er mee jezelf ontdekken. Het zit vaak in kleinere zaken die heus niet complex hoeven te zijn. Enkele elementen die voor mezelf werken, zijn een gedegen planning, proactief zijn en elke dag tijd maken voor wat beweging. Ik wil de dag afsluiten met iets ontspannend: lezen, een gesprek met vrienden of kijken naar Terzake. Dat geeft afleiding en leidt tot voldoende nachtrust. Het synergetische komt vaak ook op die momenten. Als ik een uurtje wandel, vallen vaak een aantal bouwstenen voor de oplossing van een complexer probleem samen. Die eurekamomenten neem ik mee naar de volgende werkdag.”

Workation

Koen Van Raemdonck is werkzaam in de industriële manufacturing. Hij heeft weinig voeling met het workationconcept. “Ik heb er geen uitgesproken mening over. Wel denk ik dat de juridische omkadering, zeker in een internationale context, niet op punt staat. De risico’s en gevolgen op arbeidsrechtelijk, fiscaal en parafiscaal vlak vanuit ondernemingsstandpunt moeten goed in kaart gebracht worden alvorens het gegeven beleidsmatig te implementeren. Ook de vraag op welke manier workation als structureel onderdeel van je arbeidsorganisatie kan bijdragen aan een betere onderneming - in termen van efficiëntie, effectiviteit, engagement, welbevinden en teamwork - staat voor mij nog open. Anderzijds ben ik wel erg benieuwd om van de ervaringen die anderen ermee opdoen te leren.”