Privacyverklaring

“Ik kan mijn werkbrein moeilijk afzetten, maar dat deert me niet”

29 mei 2023
Tekst
Patrick Verhoest

De ideale vakantie van Ilse Van Belle valt niet in één zin te beschrijven. Deconnectie is geen noodzakelijke voorwaarde, al krijgt ze het werk dat ze graag doet soms moeilijk uit haar hoofd.

Als ons land een tijdje geteisterd wordt door grijs weer, wil Ilse Van Belle, director hr & communications bij Fluvius, het liefst richting zon, licht en warmte trekken. Dat geeft haar energie. Maar als het in België lange tijd zonnig is, dan is vakantie voor haar evengoed eropuit trekken naar de zee of in de tuin aan de slag gaan: “Mijn basisingrediënten zijn zon, warmte en mensen rondom mij. Toch heb ik bovenaan op mijn bucketlistbestemmingen als Canada en Zuid-Afrika staan, puur voor de natuur. Eerder vinkte ik al de westkust van Amerika af. Nogmaals, ook in België kan ik me terugvinden voor een fijne vakantie.”

Deconnectie

Voor Ilse Van Belle is deconnectie geen must. Integendeel, een groeiend aantal e-mails in haar inbox, geeft haar stress. Daarom checkt ze regelmatig wat binnenkomt, ook tijdens haar vakantie. “Ik ben daar wel selectief in en lees vooral informatie, want dat ontspant me. Wanneer actie verwacht wordt, zet ik de mail apart, tenzij het dringend is. Ik heb dus niet de behoefte om tijdens drie weken vakantie niet naar mijn mails om te kijken. Ook als ik in de tuin werk, draait mijn job in mijn hoofd, maar dat stoort me niet. Ik vind het wel belangrijk dat mijn collega’s deconnecteren. Ik zal tijdens vakanties of weekends bewust nooit om actie vragen, zolang het niet dringend is. Maar dan bellen we elkaar. Dat is een afspraak die we binnen het hr- managementteam gemaakt hebben.”

Workation

Vandaag wordt heel wat geschreven over workation. Voor Ilse Van Belle betekent dat in de eerste plaats een probleem voor de organisatie. “Net als bij thuiswerk is niet iedere functie daarvoor geschikt. Voor opdrachten waar het wel kan, vind ik dat elke medewerker daar voor zichzelf moet over beslissen. Het vraagt extra flexibiliteit en planning. Ik zie mezelf dat wel doen, voormiddag mails en namiddag vakantie, al voel ik dat niet meteen aan als workation. Anderzijds moeten we onze medewerkers beschermen voor situaties die ongezond kunnen zijn. Mensen onderschatten soms dat burn-out en stress er geleidelijk aan insluipen. Bij Fluvius krijgen we de vraag naar workation uitzonderlijk.”

Werk-levenbalans

Ilse Van Belle is een organisator en plant alles vooraf. Regelmatig checkt ze in de agenda wat op haar afkomt en hoe ze zich moet voorbereiden. “Die organisatie, ook thuis, helpt me. Mijn balans in evenwicht houden doe ik vooral in het weekend. Tijdens de week wat langer werken deert me niet, maar in het weekend voorzie ik in vrije tijd, desnoods door tijd in te plannen voor onafgewerkte zaken. Let wel dat ik mijn werk graag doe, waardoor het me ook ook motiveert en ontspant. Ik kan mijn werkbrein niet zomaar afzetten en al zeker niet als ik thuis creatief bezig ben. Als we met vrienden afspreken, wordt er natuurlijk over andere zaken dan werk gesproken. Gelukkig maar.”