Privacyverklaring

“Mijn lifestyle is blended. De grens tussen werk en privé is vaag”

12 juni 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Sonia Frey (Foto: Adecco)

Voor Sonia Frey is de ideale vakantie een roadtrip. Terwijl ze het land van haar keuze doorkruist en ook op zoek gaat naar wat niet toeristisch is, checkt ze af en toe haar professionele mails om helemaal tot rust te komen.

Sonia Frey, head of hr and external communication van The Adecco Group Belgium & Luxembourg, blijft tijdens haar vakantie niet op één plaats. Met het openbaar vervoer, de wagen en alle andere mogelijke vervoersmiddelen reist ze een land rond en bezoekt ze gekende en minder bekende plaatsen. Om de echte flavour van het land te verkrijgen, zoekt ze contact met de lokale bevolking. “Het lijkt misschien paradoxaal, maar je moet af en toe uit de toeristische zones blijven. Ik probeer altijd te slapen waar minder toeristen zijn. Mijn reizen zijn actief, zonder strand, met bezoeken aan musea en historische sites. Het buitenland staat voorop, al kan dat evengoed Frankrijk of Nederland zijn. Ik reis ook in eigen land. Zo bezocht ik alle provinciehoofdsteden om mijn zoontje de provincies op een andere manier te leren kennen dan in boeken.”

Deconnectie

Ontspanning is voor Sonia gelinkt aan een actieve vakantie. Bewegen en andere zaken doen dan gewoonlijk zorgen voor deconnectie. Dat kan bijvoorbeeld het bezoek van een historische archeologische site zijn. “Ontdekken van nieuwe zaken boeit me en geeft me rust. Dat geldt ook voor het uurtje professioneel bezig zijn. Dat weerhoudt me ervan om stress te krijgen met alle mails, WhatsApp- en Teamsberichten als ik terug aan het werk ga. Bij Adecco bestaat een deconnectie-cao. Wie met vakantie gaat, mag geen mails krijgen van de collega’s. Als ik een mail stuur, haal ik er de mensen uit die out of office zijn.”

Als ze zelf op vakantie gaat, volgt ze voor haar eigen gemoedstoestand haar professionele post op. “Ik wil weten of ik ergens dringend nodig ben, zeker vanuit mijn job als hr-directeur en bestuurder. Samengevat vind ik deconnectie door met familie, partner en geliefden te reizen en samen nieuwe werelden te ontdekken. Tegelijk moet ik mijn professionele rust garanderen door zeker te zijn dat niets blijft hangen. Dit is een persoonlijke keuze die ik aan niemand anders zou vragen.”

Evenwicht

Iedereen heeft zowat zijn eigen methode om de balans tussen werk en leven te bewaren. Sonia denkt anders. Voor haar primeert wat ze haar blended lifestyle noemt: werk en leven lopen door elkaar. Veel van haar vrienden ontmoette ze bij vroegere werkgevers. Het zijn warme en loyale relaties die ze al lange tijd koestert. “Mijn vrienden bezorgen me een relationeel evenwicht. We zijn er voor elkaar en hebben plezier bij onder meer onze diners. In die harmonieuze relaties en die gezellige bijeenkomsten vind ik mijn evenwicht. Ook lokale uitstappen en tentoonstellingen staan op het programma, maar evengoed stap ik de trein op en ga ik naar een cultuurevent in Parijs. Alles hangt af van het aanbod.”

Workation

Workation is zeker geen ingeburgerd verschijnsel bij The Adecco Group. Sonia Frey ziet het als een van de vele zaken die op ons afkwam in coronatijden en een evolutie om in de gaten te houden. Ze heeft er geen uitgesproken mening over. “Ik kreeg er nog geen vragen over, maar zelf zou ik het niet doen. Ik ga niet deeltijds op vakantie. Mochten de medewerkers er om vragen, dan zou ik voorzichtig zijn met de impact op deconnectie. Het kader moet ook duidelijk gesteld worden. Ik zie het bovendien als iets dubbel: misschien moeten we collega’s er wel voor behoeden en er niet te snel aan toegeven, omdat het niet tot deconnectie leidt. Al komen er met de nieuwe technologie nog veel zaken op ons af, toch zie ik het recht op deconnectie als belangrijk.”