Privacyverklaring

“Soms sluit ik mijn hoofd af voor de waan van de dag”

5 juni 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Klaartje Huyge

Thuis wat rondscharrelen, vrienden en familie ontvangen en lekker koken horen bij het begrip vakantie voor Klaartje Huyge, departementshoofd hr van de Stad Gent. Maar als het even kan, maakt ze met haar gezin graag een actieve reis.

Zo trokken ze al Zuid-Afrika rond, waar ze bergen beklommen met de autoped. Met een koor zingen in Swaziland, evenals snorkelen in natuurparken in Bali, vullen de ervaringen aan. “We trekken graag rond met het gezin. Groepsreizen zijn niet aan ons besteed. In de paasvakantie trekken we een weekje naar de zon, om te bekomen van een lange winter en om vitamine C op te doen.”

Dat zijn meestal passieve leesvakanties voor haar. Een goede roman, werkliteratuur of een nog niet volledig gelezen hr-tijdschrift passeren dan de revue. “In de herfst of winter trekken we steevast naar hetzelfde hotel in de Ardennen, omdat onze hond daar mee mag. Dat betekent wandelen en lekker eten. De voorbije paasvakantie heb ik gewerkt en geschilderd in ons nieuwe huis. Ook dat was een actieve vakantie. Ik heb ervan genoten om met de handen bezig te zijn. Zo maakte ik ook ruimte in mijn hoofd.”

Balans

Klaartje Huyge kwam er sinds de coronaperiode achter dat altijd bereikbaar en online zijn te belastend is. Op tijd de pc dichtklappen en mentaal afkloppen is nodig. “Dat betekent niet dat ik dan niet meer met het werk bezig ben, maar wel dat ik mijn hoofd afsluit voor de waan van de dag. Dan komt er ruimte om gezond met het werk bezig te zijn. Ik heb dan de beste invallen.”

Vaak krijgt ze al wandelend met de hond of onder de douche ideeën die haar toelaten de grote werkgerelateerde problemen op te lossen. “In mijn hoofd krijg ik er de mentale ruimte voor. Ook rijpen nieuwe concepten dan beter in mijn brein.”

In coronatijden was ze overbevraagd. “Ik leerde een vaste middagpauze in te lassen zonder vergadering. Dan ga ik lunchen op het werk of elders, met collega’s om tijd te maken voor de échte connectie. Ik beantwoord dan ook de dringendste mails. Zo vermijd ik om dat tijdens vergaderingen te moeten doen. Het voorkomt ook dat ik om 18.00 uur, na de laatste vergadering, nog een overvolle mailbox vind en dan opnieuw aan de slag mag.”

Deconnectie

Tijdens het weekend blijft de pc van Klaartje Huyge afgesloten. Dan geniet ze van het gezelschap van gezin en vrienden. “Met drie vaste vriendinnen ga ik dansen, shoppen, op café gaan of zelfs gaan zingen, een échte uitlaatklep. Ook tijdens vakanties blijf ik weg van mijn computer. Ik heb wel een WhatsApp-groepje met collega’s van de directie, waarin we zaken delen. Ik ben ook altijd telefonisch bereikbaar als het dringend is. Ik ga nooit grasduinen in mijn mails op vakantie, tenzij ik vooraf weet dat er een belangrijke boodschap op me af komt, zoals de goedkeuring van een budget.”

Workation

Het begrip workation is bij de Stad Gent nog niet ingeburgerd. Het past er nog niet in het telewerkbeleid, weet Klaartje Huyge. “Workation wordt moeilijk als je in contact wil blijven staan met onze klant, de Gentenaar. Ik vraag me ook af wat je bijvoorbeeld hebt aan een lang weekend als je vanop die vakantielocatie werkt. Al kan ik me voorstellen dat creatievelingen net zoiets nodig hebben om tot inspiratie te komen.”

Voor zichzelf ziet ze het in elk geval niet haalbaar. “Ik wil tussen de mensen werken en vermijden om alles via schermen te regelen. In mijn beroep heb ik contact met mensen nodig. Alleen zo kan ik signalen capteren, goed luisteren en moeilijke gesprekken voeren. Bovendien wil ik op vakantie met mijn gezin dingen samen doen. Ik zie het niet gebeuren dat mijn man en ik op hotel elk aan een kant van de kamer op onze pc werken. Al zie ik het nut er nu zelf nog niet van in, er zullen natuurlijk nog wel nieuwe trends op ons afkomen.”