Privacyverklaring

Maatregelen vervangingsinkomens zijn toe aan verfijning

20 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Op basis van bestaand wetenschappelijk onderzoek oordelen macro-economen van de Universiteit Gent dat de overheid juist heeft gehandeld met haar maatregelen om het financiële verlies van gezinnen en bedrijven te compenseren. Maar nu wordt het tijd om de maatregelen fijner af te stellen.

De overheid heeft vermeden dat het opgebouwde bedrijfsspecifieke menselijk kapitaal in de bedrijven verloren gaat, zo oordelen macro-economen van de UGent. Dat garandeert een vlotte heropstart. Maar nu de eerste storm is geluwd, is het moment aangebroken om de maatregelen beter te richten en op elkaar af te stemmen.

De maatregelen moeten meer aanmoedigen om te werken of om opleidingen te volgen – daar waar het veilig kan. Zo stellen de onderzoekers vast dat ons land een veel hoger percentage tijdelijk werklozen kent dan bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Is het systeem wel doelmatig ingevoerd? Is er wel onvoldoende controle? De economen stellen ook vragen bij het relatief hoge vervangingsinkomen voor wie geen hoog loon heeft, of met het gebrek aan aanmoediging om actief te blijven als het kan.

Voordelen kritisch onderzoeken

In een opinie op vrt.nws verwees de Gentse econoom Stijn Baert naar Het Laatste Nieuws. Die krant sprak met een tijdelijk werkloze die in zijn deeltijdse werkloosheid uiteindelijk netto 350 euro meer overhield. Met zijn midden-laag brutoloon zat hij tegen de bovengrens van de basisuitkering. Die werd verhoogd met

  • een uitkering vanuit de federale staatskas én
  • een toeslag van het Vlaamse niveau én
  • van de sector waarin hij werkt én
  • van het bedrijf waar hij werkt. 

“Vooraleer over te gaan tot een verlenging van de tijdelijke werkloosheid, is het daarom wenselijk om de generositeit van deze voordelen kritisch te onderzoeken en zo nodig te verlagen. Hierbij zou kunnen geopteerd worden om een maximum op te leggen dat alle uitkeringen en voordelen samen mogen bedragen in vergelijking met het reguliere loon van de werknemer”, oppert professor Stijn Baert

“Zo zou de overheid voor werknemers in bedrijven en sectoren waar de sociale partners een zorgvuldig plan voor veilig werk opmaken, een verhoogde vervangingsratio in de tijdelijke werkloosheid kunnen voorzien indien gekozen wordt voor deeltijds werk of opleiding in plaats van volledige stopzetting van de activiteit”, suggereert ook professor Bart Cockx.

Bron: Gentse economische inzichten, vrt.nws