Privacyverklaring

Thuiswerken verdubbeld naar 62 procent

30 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Shutterstock

De technologische sector zag het thuiswerken quasi verdubbelen. Het absenteïsme ligt inmiddels net boven de 10 procent, of zes keer meer dan anders. Dat heeft vooral te maken met ziekte, nauwelijks met kinderopvang.

Technologiefederatie Agoria (1.950 lidbedrijven en 310.000 werknemers) meldt dat het thuiswerk in de sector verdubbeld is sedert de uitbraak van de coronacrisis. Ze besluit dat uit een telefonische enquête tussen 20 en 26 maart. Voordien werkte 33 procent af en toe thuis. Vandaag werkt 62% in hun kot, zo deelt Marc Lambotte, CEO van Agoria, mee.

In de digitale industrie evenwel ging het van 65% naar 92%, in de sector van materialen van 2 naar 40%, in de lucht- en ruimtevaart van 7 naar 55%.

Absenteïsme

Het absenteïsme ligt vandaag net boven de 10% in de technologische sector, vooral in de maakindustrie. Ziekte is daar de enige oorzaak, kinderopvang blijkt geen relevante factor. Gemiddeld is slechts 1,6% afwezig om op de kinderen te passen. In 74% van de bedrijven is zelfs niemand afwezig om op de kinderen te passen.

Gemiddeld is 9,8% van de werknemers ziek thuis, of zes keer meer dan het aantal mensen dat thuis is voor de kinderen. In 54% van de industriële bedrijven is tot 10% van de mensen ziek. In 60% van de dienstenbedrijven is tot 10% van de medewerkers ziek. In de sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie is 19,7% van de mensen ziek, in de digitale en telecomsector slechts 3,2%.

Omzet halveert

Bijna drie weken na de eerste maatregelen is de omzet van de technologiebedrijven gehalveerd tegenover maart van vorig jaar. De gemiddelde omzetdaling is 49,7%, maar er zijn grote verschillen.

De omzetdaling is véél minder uitgesproken in de sector materialen. Daar halen bedrijven zoals gieterijen en fabrikanten van producten in metaal nog 73% van de normale omzet. Hun productieprocessen lopen door omdat een stop te veel schade zou aanbrengen aan de installaties.

Maar ook de digitale en de telecomsector haalt nog 66% omzet, dankzij telewerk.

Andere sectoren vielen veel meer terug. De verwerkende en maakindustrie haalt nog slechts 15,2% van de normale omzet, de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie amper 7%.

Bijna 60% van de bedrijven kan het verlies nog niet inschatten. Ze zoeken nog naar mogelijkheden om de productie verder te zetten in overeenstemming met de regels voor social distancing.

Agoria wil de peiling elke twee weken herhalen als momentopname. 

Bron: Agoria