Privacyverklaring

Het team van Hilde Janssens, CHRO & Director Learning bij Xylos & Bagaar

1 juni 2021
Tekst
Patrick Verhoest

Hoe ziet uw team eruit?
Toch wel atypisch. Enerzijds ben ik de CHRO voor beide bedrijven. In die functie leid ik een gedreven hr-team. Anderzijds ben ik director learning bij Xylos en werk ik samen met een leiderschapsteam en een 35-koppig team van consultants die medewerkers bij klanten begeleiden met de adoptie van IT-tools en de digitale werkplek.

Ons hr-team leidt het people-programma van de Xylos-Bagaar groep, verzorgt de talent acquisition, de doorstroming en regelt verloning & voordelen. Dankzij ons team komen mensen in de organisatie die passen bij onze waarden en verwachtingen. Learning is het tweede team. Deze collega’s leren de medewerkers bij klanten hun IT-tools te omarmen. Wie nieuwe werkmiddelen of een nieuwe digitale werkplek installeert, kan rekenen op onze consultants om ze in de dagelijkse werking te integreren. Ze helpen de klant met het bepalen van een leerstrategie en tekenen de aanpak per doelgroep en de communicatie uit. Eens de theoretische fase achter de rug is, brengen onze consultants het plan tot leven door trainingen, inspiratiesessies of digital coaching. Deze coaches begeleiden medewerkers bij hun vragen over IT-tools. Dat ik beide teams begeleid, bewijst de link tussen hr en IT, onze twee hoofdactiviteiten.

Wat maakt uw teams speciaal?
Het voorbije anderhalf jaar verzetten ze enorm veel werk en installeerden ze een pak maatwerk. Dat verdient extra aandacht. We krijgen nu een buitengewone kans om ons businesspartnership, intern en bij de klant, nog beter in te vullen. Het kader dat ze uittekenden en de inspanningen die daarvoor geleverd zijn, werpen hun vruchten stilaan af. Veel van wat is uitgewerkt, implementeren we vandaag. Het was een helse rit voor beide diensten, die nauw met elkaar verbonden zijn.

Hoe worden de teams gezien vanuit de andere afdelingen?
We zetten de organisatie, de cultuur en de people-strategie op punt als hr-team. Een belangrijke stap want hr is sterk nodig in een IT-omgeving. Mijn hr-team luistert, neemt de feedback van collega’s ernstig en verbetert waar nodig. We hebben niet de pretentie perfect te zijn, maar we hebben oor en oog voor wat leeft. Wat we doen, onderbouwen we met tools en data. We mengen data van de organisatie en hr en kijken of we onze business beter kunnen begeleiden. Dit is geen Big Brother is watching you-oefening. Wel willen we gegevens beter benutten om te komen tot strakkere inzichten. Zo evolueren we nog meer naar een partij die aan tafel zit bij businessbeslissingen en strategische rekrutering. Het learningteam wordt gezien als een samenvloeiing van technologie en adoptie. Door de wekelijkse wijzigingen bij het implementeren van technische tools is het begeleiden van medewerkers geen overbodige luxe. Dit doen we zowel intern als extern.

Hoe ziet de toekomst eruit voor uw teams in deze omgeving?
De beleving van onze medewerkers is van groot belang. Het betreft hr, leiderschap en cultuur, maar ook de digitale werkplek, die sinds corona verder aan belang wint. We moeten medewerkers leren omgaan met die digitale werkplek en de data die daaruit voortvloeit. Voor mij betekent de toekomst van hr steeds beter samenwerken met IT en samen zorgen voor een geïntegreerde beleving van de nieuwe werkplek. Dat moeten we verder vormgeven. Beslissingen nemen en risico’s inschatten, zullen menselijk werk blijven. We gaan naar een ongeziene samenwerking tussen hr en IT, waarbij we vanuit hr betere businessbeslissingen kunnen nemen dankzij de data die IT aanlevert.