Privacyverklaring

Hr, trap niet in de productiviteitsval van AI

22 oktober 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Ann De Bisschop

“Over artificiële intelligentie zijn er tig boeken geschreven, maar ik wil het over de impact ervan op ons welzijn hebben”, haalt welzijnsexpert Ann De Bisschop aan als reden waarom ze het boek ‘Team AI’ schreef. Ze pleit onomwonden voor meer opleidingen voor werknemers, maximale inclusie en geloof in de kracht van de samenwerking tussen mens en AI.

De onrust die er heerst over AI: Ann De Bisschop voelt het fenomeen rondom haar sluimeren. Ze tempert en toont recepten om AI als bondgenoot te zien in het digitale tijdperk. “Jobs verdwijnen, verschijnen en veranderen. Niet alleen saaie, vieze of gevaarlijke banen, ook die van kenniswerkers zoals auditoren of juristen. Het komt erop aan dat je als medewerker de boot niet mist, experimenteert met de technologie en AI omarmt.” Haar boodschap voor bedrijven is een inclusief en ontwikkelingsgericht beleid: Ervoor zorgen dat iedereen mee is. En dat opleidingen ontzettend belangrijk zijn. Het succes van AI is een en-en-verhaal: mens en technologie halen samen ongelofelijke resultaten. Ze vormen als een tandem een sterk team.

Minder thuiswerken

Opvallend: Ann De Bisschop roept op om minstens twee dagen per week op kantoor samen te werken met de collega’s. Wanneer je de digitale verandering letterlijk ziet gebeuren, dan vergemakkelijkt en versnelt de interactie met de collega’s het leerproces. Zo tackle je tegelijkertijd het risico op sociale isolatie als gevolg van de alomvattende impact van AI. “Autonomie, betrokkenheid en competent zijn, bepalen motivatie en werkgeluk. Dat zegt de zelfdeterminatietheorie. Hoe meer we thuiswerken, hoe meer we vervreemden. De slinger slaat soms te ver door. AI duwt de digitalisering nog een versnelling hoger. Daarom: het aantal virtuele meetings moet omlaag.”

Maximumcapaciteit

Artificiële intelligentie neemt taken over, waardoor tijd vrijkomt in de agenda van de medewerker. Waaraan besteed je die tijd? Ann De Bisschop waarschuwt om niet te trappen in de productiviteitsval van AI. “Ik adviseer dat werkgevers de vrijgekomen tijd niet opvullen met extra taken. Gebruik de lege plaatsen in de agenda om te leren, om aan je welzijn te werken of om een maatschappelijke rol op te nemen. Dat zijn zinvolle taken waar medewerkers gelukkiger van worden.”

Die redenering leidt naar de experimenten met een verkorte werkweek die sporadisch opduiken. “Dat zijn inspirerende voorbeelden van organisaties die het authentiek menen. Ze erkennen AI als een instrument dat helpt om mensen te ontlasten zodat ze opnieuw groeien en floreren. Belangrijke kanttekening: wanneer AI alle eenvoudige taken opneemt en de mens de complexe en strategische, dan put je het menselijke brein uit. Het brein heeft de afwisseling tussen complexiteit en eenvoud nodig.”

Een uitgeput brein: honderdduizenden werknemers zijn langdurig ziek als gevolg van een burn-out. Volgens Ann De Bisschop heeft AI de intrinsieke kwaliteiten om de burn-outepidemie een halt toe te roepen. “Denk na over de taken die je energie kosten. Welke van die taken kan je delegeren aan AI? Start met de vraag welke 15 minuten per dag AI van jou kan overnemen.”

Leiderschap in het AI-tijdperk

In het AI-tijdperk neemt het belang van humaan leiderschap verder toe. “Stel je voor dat je leidinggevende een robot is, dat wil toch niemand? Er is meer dan ooit behoefte aan empathisch leiderschap met een hoge mate aan emotionele intelligentie. We zullen veel opdrachten uitbesteden aan AI, maar de mens behoudt het monopolie op empathie”, aldus Ann De Bisschop.

‘Team AI‘ van Ann De Bisschop verschijnt bij Pelckmans Uitgevers op 22 oktober. Ann De Bisschop stelt haar boek voor op 31 oktober tijdens Boektopia.