Privacyverklaring

HRupdate 11 januari - Druk op het loonhuis

10 januari 2024
Tekst
Gert Verlinden

Het loonhuis van de Belgische ondernemingen telt vele kamers. Naast een fiscaal flink aangepakt brutosalaris vind je in het loonhuis kamers met een arsenaal aan extralegale voordelen met een lagere belastingdruk.

De kamer met het brutosalaris blijft in 2024 in principe gesloten op basis van de federale loonnorm van 0%. Alleen de indexverhoging sluipt onoverkomelijk naar binnen. Andere kamers staan op een bredere kier en bevinden zich op de hogere verdiepingen, denk bijvoorbeeld aan prestatiegebonden premies. Reward managers kennen ze alleen maar toe wanneer de trappen naar objectieven, financiële winst en duurzame innovatie succesvol zijn bestegen.

De muren van het loonhuis transformeren stilaan naar doorzichtige ramen. De Europese Pay Transparency-richtlijn duwt bedrijven in de richting van meer loontransparantie en een smallere loonkloof tussen mannen en vrouwen.

“High pay day”, de omstreden dag waarop ceo’s al meer verdienden dan het mediane jaarloon, ligt al achter ons. Nuance: De loonspanning in België is billijk in vergelijking met het buitenland.

Blijven de fundamenten van het loonhuis voldoende robuust in die context?

Onze inspiratie