Privacyverklaring

HRupdate 8 februari: De ideale baas

7 februari 2024
Tekst
Gert Verlinden

Marketingcollega’s zijn dol op personae. Experts in employer branding trouwens ook. Hoe schetsen zij het profiel van de ideale baas? Romantiseren of een utopie nastreven, hoeft alvast niet. Volgens onderzoek van professor Anja Van den Broeck (KU Leuven) en Tempo-Team zijn de verwachtingen van werknemers over hun baas niet zo waanzinnig. Ze willen vooral van dag tot dag hun werk goed doen.

Een leidinggevende die hen daarbij helpt, is mooi meegenomen. Beschikbaarheid, structuur, ondersteuning en mensgericht zijn, staan op de wenslijst. Want vreemd genoeg voelt een op de vier medewerkers zich niet veilig bij hun baas. Als dat maar niet tot pestgedrag leidt. In deze week tegen pesten rapporteert bijna vijftien procent van de medewerkers dat ze het voorbije jaar pestgedrag ervoeren op het werk.

Verbindende communicatie geldt als een van de buffers die de lont uit het pestkruitvat haalt. Elkaars persoonlijke waarden respecteren en bespreekbaar maken bijvoorbeeld. Zoals Jef Colruyt bruggen bouwt om de polarisatie te ontmijnen. Hij won deze week de leiderschapsaward van ondernemersorganisatie Etion.

De jury looft zijn gebalanceerde visie op leiderschap dat weet om te gaan met tegenstellingen in complexe en uitdagende tijden. Misschien heeft hij wel het profiel van de ideale baas. Althans in de Colruyt-context. Benieuwd hoe zijn persona eruitziet.

Onze inspiratie deze week