Privacyverklaring

HRupdate 15 februari: Liefde voor talent

14 februari 2024
Tekst
Gert Verlinden

Valentijn. Hartstochtelijk, romantisch, klef of een prik in het hart van de single: iedereen heeft er een mening over. Honderd procent inclusief is het valentijnsfeest alvast niet. Dat geldt vooralsnog ook voor de Belgische arbeidsmarkt. De berichten over full employment ten spijt blijft een vijver aan talent onontgonnen.

Gelukkig zakt het peil in die vijver. Meer mensen met een fysieke en mentale beperking zijn bijvoorbeeld aan de slag. Mits goed geïnformeerde werkgevers, een deel persoonlijke begeleiding en een staaltje jobcrafting, liggen creatieve oplossingen heus niet mijlenver weg.

Subsidies geven een duwtje, maar talent kopen is geen duurzame oplossing. De vertrekpremie die accountancy- en auditkantoor Vandelanotte voortaan structureel inbedt in het hr-beleid mikt op retentie van talent. Niet door de premie uit te keren, wel met een keuze voor gemeenschappelijke waarden en cultuur, welzijn en ontwikkeling.

Ondertussen leidt het tekort aan handen en hersenen tot ondernemingen die klantenstops invoeren of hun dienstverlening tegen wil en dank afbouwen. Nevenschade van de oorlog om talent. Al bewijzen inventieve organisaties dat een integraal hr-beleid gericht op liefde voor talent een positieve verschilmaker betekent. En niet alleen in een valentijnsweek.

Onze inspiratie: