Privacyverklaring

Vertrekpremie en opleidingspremie als integraal onderdeel van hr-beleid

12 februari 2024
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Nikolas Vandelanotte

Geld betalen voor een vierdaagse opleiding of een vertrekpremie om medewerkers bij je te houden, werpen hun vruchten af. Randstad vangt met de opleidingspremie het knelpuntberoep van carrosseriemedewerker in de haven van Zeebrugge op, terwijl accountancy- en auditkantoor Vandelanotte met de vertrekpremie nieuwe medewerkers aan het bedrijf bindt.

In de haven van Zeebrugge werken ongeveer tweeduizend mensen in de automobielsector. De nood aan technisch geschoold personeel is hoog. Om de tekorten in de carrosserie op te vangen, werkt hr-dienstverlener Randstad samen met opleidingsinstantie Educam. Kandidaten met interesse om in de automobielsector te werken, maar zonder de juiste ervaring of scholing, krijgen de kans om een korte basisopleiding te volgen om zo direct door te stromen naar een startersfunctie.

Opleiding op maat

Het unieke aan de samenwerking tussen Randstad en Educam is dat de kandidaten al betaald worden bij de start van de opleiding en het een korte opleiding van vier dagen betreft. “Traditionele opleidingen zijn vaak lang, waardoor het moeilijk is om kandidaten te vinden”, zegt Patrick Debeef van Educam. “We willen de eerste stap in dit vakgebied vereenvoudigen. Daarom kozen we met Randstad specifiek voor een op maat ontwikkelde vierdaagse opleiding ‘technische introductie in de carrosserie’. De kandidaat leert zowel theorie als praktijk om voorbereidend werk carrosserie te doen alsook montage en demontage. Na de opleiding gaat de kandidaat aan de slag op de werkvloer om via training on the job zijn aangeleerde vaardigheden om te zetten in de praktijk en verder te ontwikkelen.”

Vertrekpremie

Accountancy - en auditkantoor Vandelanotte heeft dan weer besloten om de vertrekpremie - tot wel 7.500 euro - integraal op te nemen in het rekruteringsproces en hr-beleid. Die beslissing volgt nadat Vandelanotte in 2022 voor het eerst een campagne lanceerde waarbij medewerkers een premie ontvingen indien ze binnen de drie maanden ontslag namen.

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt en de war for talent verwelkomde het bedrijf sinds de lancering van de campagne 212 nieuwe medewerkers. Van de nieuwe aanwervingen voldeden 82 medewerkers aan de voorwaarden van de vertrekpremie: de sollicitant komt van een andere werkgever en heeft minimum twee jaar ervaring. “Ondanks het aantrekkelijke bedrag van de vertrekpremie hebben we tot nu toe nog maar twee medewerkers moeten uitbetalen. De meerderheid kiest duidelijk voor onze bedrijfscultuur en waarden”, zegt ceo Nikolas Vandelanotte.

Work-lifebalans

Overtuigd van de filosofie ‘als je bij ons komt werken, hebben we er alle vertrouwen in dat je ook lang aan boord wil blijven’, neemt Vandelanotte nu de vertrekpremie op als clausule in nieuwe contracten. De integratie van de vertrekpremie bevestigt het vertrouwen dat Vandelanotte heeft in zijn bedrijfscultuur- en waarden. Het bedrijf legt grote nadruk op het welzijn van zijn medewerkers en hecht daarbij belang aan een gezonde work-lifebalans. Vandelanotte zet sterk in op levenslang leren met tal van opleidingsmogelijkheden, zowel intern bij de VDL Academy als extern. Ook interne mobiliteit wordt aangemoedigd, waarbij medewerkers zelf aan het roer staan van hun carrière.