Privacyverklaring

Werknemers in proefproject voor vierdagenwerkweek

4 februari 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door Moose Photos - pexels.

Hr-dienstverlener SD Worx laat in België tachtig medewerkers starten met de voltijdse vierdagenwerkweek en een wisselend arbeidsregime. Hr ontwerpt voor elke aanvraag een oplossing op maat, rekening houdend met de medewerker, diens team en met klanten.

Tachtig medewerkers zijn gestart met de voltijdse vierdagenwerkweek en eventueel een wisselend arbeidsregime; dat laatste heeft het meest succes. SD Worx België zet dit op als een proefproject dat zes maanden loopt van 1 januari tot 30 juni 2023.

Maatwerk

Ellen Claes, people director bij SD Worx België, verduidelijkt de gefaseerde aanpak. “Deze nieuwe stap past in een flexibele werkcultuur, maar vergt maatwerk. Met deze groep willen we bekijken wat werkt voor elke individuele medewerker, voor onze klanten en voor het team.”

In een eerste fase waren er 99 werknemers (of 4,6%) geïnteresseerd om de voltijdse vierdagenwerkweek gedurende zes maanden uit te testen. Uiteindelijk zijn er 80 effectief gestart. “Het merendeel daarvan is geïnteresseerd in het regime van twee opeenvolgende weken. Een op de drie gaat voor de voltijdse vierdagenwerkweek.”

Wie mocht starten?

Het hr-team van Ellen Claes bekeek met elke leidinggevende hoeveel aanvragen er zijn per team en of dit haalbaar is, zonder aan de klantenservice te raken. Tien procent van de aanvragen zijn niet weerhouden, omdat

  • de medewerker niet aan de voorwaarden voldeed,
  • er specifieke klantenafspraken zijn,
  • de aanvraag niet op het juiste ogenblik in de loopbaan komt (te junior in de job).

Het is belangrijk om iedereen goed te informeren. Er waren een paar medewerkers die interesse hadden, maar uiteindelijk toch niet startten. Ellen Claes: “Door over te stappen naar een ander regime verandert niet alleen je uurrooster, maar is er door de arbeidsduur bij SD Worx onder andere ook een impact

  • op de opbouw van de arbeidsduurverkortingsdagen (ADV, zoals bepaald in de cao van het bedrijf of het reglement),
  • het aantal maaltijdcheques per gewerkte dag en
  • eventuele dag- en baanvergoedingen.

Het is ook een persoonlijke afweging of een structureel langere werkdag van 9,25 uur, gebaseerd op een werkweek van 37 uur, zal bijdragen aan het energieniveau, het werkgeluk en de balans in werk en privé.

Bij het tweewekelijkse regime met behoud van uren is er geen verlies aan ADV-dagen.

Getuigenissen van medewerkers

De deelnemers hebben uiteenlopende profielen, van ondersteunende medewerkers in boekhouding, ICT, hr, marketing, tot juridische adviseurs en consultants met klantencontacten. Het gaat om 58 vrouwen (72,5%) en 22 mannen (of 27,5%).

Bij de mannen kiest 73% voor het tweewekelijkse regime, bij de vrouwen is dit twee derden; één derde kiest voor de voltijdse vierdagenweek. De meerderheid (62%) is jonger dan 45 jaar, maar in elke leeftijdscategorie was er wel interesse.

Naar leeftijdscategorie was er het meeste interesse bij de 25-29-jarigen én de 45-55- jarigen.

Wisselend uurrooster

Tine Vinck, team manager reward bij SD Worx, apprecieert dat de flexibiliteit die ze al genoot, nu formeel is vastgelegd in een wisselend uurrooster van 43 uur in de ene week en 35 uur in de volgende week. “Het wisselende weekregime past het best bij mij: zo kan ik tweewekelijks een vrije woensdag en vrijdagnamiddag nemen. Zo heb ik extra tijd voor een paar vaste momenten met mijn gezin. Er is geen impact op mijn vakantiedagen.”

Tulay Kasap, team manager legal advice SD Worx: “Ik ben blij met deze extra flexibiliteit, in een wisselend weekregime met een vaste vrije dag op woensdag. Fijn dat dit ook kan voor teamleaders. Op deze manier kan ik fulltime blijven werken, met voldoende flexibiliteit als jonge moeder. De langere dagen in de ene week vallen best mee: ik start dan om 7.30 uur en stop om 17.00 uur, na een middagpauze van een half uur.”

Hicham Al Bouhali, hr-projectmanager, apprecieert de ruime flexibiliteit, waaronder telewerken, maar deze nieuwe formule geeft hem nog meer flexibiliteit om werk en privéleven te combineren. “Ik heb vier kleine kinderen die nog veel aandacht vragen. Ik wil mijn deel van het werk samen met mijn vrouw doen, dus om de twee weken zorg ik voor de activiteiten, vooral op woensdagmiddag en vrijdagmiddag. Zo ondersteun ik mijn familie. Op dagen dat ik langer werk, wandel ik tijdens mijn lunchpauze buiten. Dat geeft me frisse lucht en energie voor de rest van de dag.”