Enkele dagen voor de Internationale Dag voor Vrouwenrechten nam de Europese Commissie een voorstel aan voor een 'richtlijn ter versterking van de toepassing van het beginsel van gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid door middel van beloningstransparantie en handhavingsmechanismen'.
Hoewel het recht op gelijke beloning voor mannen en vrouwen (voor gelijke arbeid) een van de fundamentele principes van de Europese Unie is, in meerdere Europese teksten staat (vooral in de richtlijn 2006/54/EG) én deel uitmaakt van ons interne rechtskader, blijkt de toepassing van dit principe in de praktijk complexer dan op papier. Een van de grootste obstakels is het gebrek aan beloningstransparantie.
Als reactie op die vaststelling en in de context van de covid-19-pandemie, die bijzonder zware gevolgen heeft gehad voor vrouwelijke werknemers, werd dit richtlijnvoorstel op 4 maart 2021 ingediend. Het doel? De beloningen transparanter maken en het voor vrouwen die het slachtoffer zijn van loondiscriminatie gemakkelijker maken om naar de rechtbank te stappen.
Wat de beloningstransparantie betreft, zegt het voorstel het volgende:
Wat een betere toegang tot het gerecht betreft, houdt het voorstel maatregelen in over de bewijslast (een verschuiving van de bewijslast naar de werkgever als deze de verplichtingen inzake beloningstransparantie niet naleeft), de verjaringstermijnen (ten minste drie jaar) en de schadevergoeding (hiervoor kan niet vooraf een maximumbedrag worden vastgesteld).
Wat staat er nog te gebeuren? Dit voorstel is nog niet goedgekeurd. Zodra dit is gebeurd, moeten de lidstaten de richtlijn binnen twee jaar omzetten in nationaal recht.
Frédérique Gillet
Advocaat DLA Piper UK LLP
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.