Het effect van de automatische loonindexering laat zich voelen. Belgische werknemers geven het meest aan dat hun werkgever de inflatie vorig jaar voldoende heeft gecompenseerd. Toch ervaart nog een op drie werkende Belgen financiële stress. “Een cafetariaplan met voordelen op maat van de medewerker, versterkt de loontransparantie en de productiviteit.”
Meer dan de helft van de Belgische werknemers heeft interesse in een cafetariaplan, omdat ze graag zelf één of meerdere voordelen kiezen. Tegelijk staan werkgevers zelf onder druk door gestegen loonkosten en de toepassing van de wet op de loontransparantie tegen 2026. Die vaststellingen blijken uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 5.118 Europese werkgevers en 18.000 werknemers in 18 Europese landen, waaronder 1.000 werkende Belgen.
Belgische werknemers geven aan dat - in vergelijking met hun Europese collega's - hun werkgever de inflatie voldoende heeft gecompenseerd. Toch kampt nog steeds één op de drie Belgen met financiële stress. Deze stress is in België iets lager dan in landen zoals Frankrijk, Kroatië en Finland, maar vormt nog altijd een significant aandachtspunt voor bedrijven.
Werkgevers pakken deze uitdaging deels aan door voordelen zoals loonindexering, bonussen en extra voordelen te bieden. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de werknemers bijkomende voordelen zoals een ziekteverzekering of pensioenregeling waarderen. In een economische context waarin loonkosten toenemen, blijft het echter zoeken naar een balans tussen voldoende compensatie en betaalbaarheid.
Flexibele verloning wint aan populariteit onder Belgische werknemers, die steeds vaker hun loonpakket willen personaliseren. Werknemers willen voordelen die aansluiten op hun unieke behoeften en levensstijlen, wat hun productiviteit stimuleert. 51% van de Belgische werknemers wil een deel van hun verloning zelf samenstellen. Extra vakantiedagen (19%), de terugbetaling van pensioensparen (50%) en multimedia (16%) blijven de meest gekozen voordelen in een cafetariaplan. Het cafetariaplan is een manier om medewerkers keuzevrijheid te bieden zonder extra kosten voor werkgevers.
De hoge loonkost en de verplichte invoering van de loontransparantie in 2026 zet ook werkgevers onder druk. Uit het onderzoek van SD Worx komen vijf belangrijke uitdagingen voor Belgische werkgevers naar voren:
Volgens Bruce Fecheyr-Lippens, chief people director bij SD Worx, zijn er vier belangrijke elementen voor een succesvol verloningsbeleid.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.