Privacyverklaring

AI in hr als katalysator bij Bekaert

11 oktober 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Jorn Waterschoot by Nicolas Herbots

Staaldraadproducent Bekaert gaat door een strategische en bedrijfsculturele transformatie. Daarvoor is een data- en mensgedreven aanpak vereist. “Wij zien AI in hr als een katalysator, het is een weg om ons doel te bereiken en geen objectief op zich”, vertelt Jorn Waterschoot, global head of hr technology op HRtech.

Early adopters plaveien die weg. In ieder hr-proces, van rekrutering, onboarding prestatiemanagement, leren en ontwikkelen tot personeelsplanning, zitten kleine gebruikersopportuniteiten om met AI te starten. “Kies diegene er uit die voor jou het belangrijkste zijn”, adviseert Jorn Waterschoot. “Start klein en zet gaandeweg stappen vooruit in de richting van de implementatie.” De hr-processen groeien op die manier in efficiëntie en intelligentie.

Krachtig, kostenefficiënt en veelzijdig

Jorn Waterschoot ziet drie evoluties in automatisering van hr-processen en AI:

  • Krachtigere technologie om aan de verwachtingen van medewerkers te voldoen. Bekaert zet AI in hr in als belevingsbooster van professionele digitale platformen, zoals medewerkers in hun privétijd ook tools gebruiken met een heel comfortabele ervaring.
  • Kostenefficiënt: lagere kosten zorgen voor een haalbare return on investment. Onderschat de verborgen kosten niet, zoals systeemonderhoud, zuiveren van data, vervolledigen van data en compliance-vereisten. Kijk bijvoorbeeld naar de invoering van de AI Act: de bijbehorende kosten kan je onmogelijk negeren.
  • Veelzijdig: het is de mens die de snelheid van adoptie bepaalt, niet de technologie. De Bekaert-medewerker ervaart technologie zoals een snoepwinkel. Ze proeven en gaan van start. Het is vervolgens de uitdaging om end-to-end de technologie te implementeren.

Nieuwe inzichten dankzij AI in hr

Bekaert verkiest om geen AI-maatwerk op te zetten en kiest bewust voor ingebouwde AI-oplossingen. “Wij zijn geen ICT bedrijf.” Het kiest voor ingebedde AI, met bestaande tools die klaar op de plank liggen bij de externe partner. “Op die manier injecteer je de technologie in de workflow van de medewerker, geworteld in hun huidige werkinstrumenten. Dat vergemakkelijkt de technologische adoptie. Ook de data zijn reeds beschikbaar.”

Daarnaast zet Bekaert ook stand-alone tools in. Het gebruik? Om te conversaties te voeren met kandidaten en hun ervaring te verbeteren, of om trainingsinhoud te genereren. Maar ook voor people analytics die je inzichten bezorgen waar je je nog niet bewust van was. “We gebruiken met andere woorden AI om de kwaliteit van de data te verbeteren die de AI-systemen voeden. Daar zit de echte toegevoegde waarde.”