Privacyverklaring

HR anno 2024: drie positieve recepten

12 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden

Professor Koen Dewettinck brengt op de Vlerick HR Day drie positieve recepten om de opportuniteiten te zien in een wereld in crisis. Die recepten voor hr anno 2024 zijn opnieuw connecteren, hr-technologie omarmen en leiderschap versterken. Want we leven in een onzekere tijd, gekenmerkt door verkiezingen wereldwijd, klimaatverandering, polarisatie, oorlog in Europa en economische tegenwind.

Tegelijk zien we de werkloosheidscijfers dalen. De keerzijde: 75 procent van de ondernemingen worstelt met rekruteren. Er is de technologische stroomversnelling. Die vraagt reskilling, maar in welke richting precies?

De technologie geeft een boorest aan de productiviteit. Stijgt die productiviteit snel genoeg? Koen Dewettinck: “87 procent van de werknemers voelt zich productief. Tegelijk heeft slechts 12 procent van de bedrijfsleiders vertrouwen in de huidige productiviteitscijfers. Ze vermelden de verspilling: meetings, mails, administratie én de overvloedige tijd aan rekruteringsinspanningen.”

Koen Dewettinck ziet ook het stressniveau toenemen bij werknemers: 84 procent voelt dagelijks een verhoogde werkdruk. 64 procent geeft aan met minder mensen en middelen het werk te moeten realiseren ten opzichte van vorig jaar.

Hoe creëren we opportuniteiten? Waar vinden we de positiviteit voor bedrijven en samenleving?

Koen Dewettinck somt drie recepten op voor hr anno 2024:

1. Opnieuw connecteren op drie niveaus:

· Laat mensen opnieuw in verbinding komen met hun job via purpose. Zoek de sweet spot tussen passie, competenties en je betaalde job. Belangrijke opmerking: transformeer het zachte begrip ‘purpose’ in resultaten.

· Connecteer opnieuw met loopbanen met behulp van de ondersteuning van de leidinggevende. Dat zorgt voor retentie, engagement, welzijn en werkvoldoening.

· Connecteer mensen opnieuw met elkaar. Zet daarom bedrijfscultuur hoog op de hr-agenda, en integreer die doelstelling in je talentmanagement processen. Blaas de bedrijfscultuur nieuw leven in.

2. Omarm hr-technologie

Opnieuw connecteren vraagt tijd. Gelukkig helpt technologie om efficiënt vooruit te gaan.

Robotprocesautomatisering en generatieve artificiële intelligentie digitaliseren transactionele taken. Het werk waar echte menselijke vaardigheden vereist zijn, blijft over.

3. Versterk het leiderschap

In de jaarlijkse barometer van Vlerick en Hudson blijft leiderschap een hoge prioriteit genieten. Ondanks beperkte budgetten, blijven bedrijven investeren in leiderschapstraining en -ontwikkeling. Koen Dewettinck waarschuwt: “Méér training resulteert niet altijd in de gewenste impact op lange termijn. Het maakt de leiderschapsrol veeleisender.” Daarom is zijn devies om processen en organisatiestructuur fundamenteel in vraag te stellen en te herdefiniëren. “Wat heb je echt nodig om leider te zijn die weet te empoweren? Verbreed daarom je perspectief op leiderschap.”

Bron: Vlerick HR Day 2024