Privacyverklaring

Impactvolle hr-analytics in zes stappen

6 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Gaëtan Dardenne

Drie auteurs die samen één boek schrijven. Het is een beproeving en een sterk staaltje samenwerking. Drie verschillende expertisedomeinen samenbrengen levert een onderbouwd verhaal op dat de theoretische en praktijktoets doorstaat. Impactvolle HR-analytics, het boek van Jeroen Naudts, Glenn Walschap en Thomas Bertin, beschrijft een praktisch actieplan voor de toepassing van hr-analytics aan de hand van zes stappen.

Bij de boekvoorstelling van “Impactvolle HR-analytics” gebruiken de auteurs de metafoor van de bouw van een huis als actieplan.

Stap 1: Hoe start je met hr-analytics?

Het verrassende antwoord: “Niet met de data zelf. Wel met het afbakenen van de businesscase. Die identificeert de precieze hr-behoeften, zoals bijvoorbeeld de voorspelling van personeelsverloop, en linkt ze aan bedrijfsnoden. Want veel dashboards met hr-data blijven op dit moment onbenut. Vergelijk het met de bouw van een huis. Zo’n project start met een droom en een plan. Niet met het stapelen van bakstenen. Die bakstenen zijn de ruwe data.”

Stap 2: De fundamenten van het huis

“Ga met je beide voeten in de modder staan en duik in de data en de databronnen. Identificeer en evalueer de hr-databronnen. Zijn ze voldoende kwalitatief, volledig en duurzaam?

Stap 3: De opbouw van het huis

Bekijk de methoden voor dataverzameling en breng de uitdagingen in kaart om accurate en volledige data te verzamelen. Verzamel vervolgens alle benodigde data.

Stap 4: De afwerking van het huis

Analyseer de data, introduceer verschillende technieken voor de analyse, gaande van basisstatistiek tot complexe voorspellende modellen. Hiervoor heb je al specifieke dataskills nodig.

Stap 5: Wonen en leven in het huis

Vertaal de data naar echte voelbare impact. De data-analyse resultaten zet je om naar concrete en uitvoerbare bedrijfsstrategieën. Met het resultaat van je data-analyse sta je goed voorbereid voor het managementteam om het hr-actieplan toe te lichten.

Stap 6: Terugkijken en leren

Evalueren en feedback vragen en absorberen zijn belangrijke acties om de effectiviteit van hr-analytics projecten te beoordelen. De feedback genereert een proces van continue verbetering.

Skills voor hr-analytics

In het panelgesprek geven hr-manager Klaartje Huyge, hr-adviseur Anne Baeten en auteur Glenn Walschap aan welke vaardigheden hr nodig heeft in een datagedreven tijdperk. “Vergis je niet, stevige hr-expertise blijft absoluut noodzakelijk”, aldus Klaartje Huyghe. “Je blijft de eigenaar van de hr-data, zelfs nu artificiële intelligentie in een stroomversnelling komt.” Glenn Walschap en Anne Baeten pleiten voor sterke storytelling vaardigheden en stakeholdermanagement. “Met de data praat je makkelijker de taal van de businessafdelingen, maar het is de kunst er een wervend verhaal van te maken.” In de laatste hr-barometer van Hudson en Vlerick Business School scoorde hr-analytics laag in de prioriteitenlijst. Kan dit boek het tij keren?

‘Impactvolle HR-analytics’ van Jeroen Naudts, Glenn Walschap en Thomas Bertin is uitgegeven bij LannooCampus.

©GaetanDardenne.com
Panelgesprek met Klaartje Huyge (Stad Gent), Anne Baeten (Randstad) en auteur Glenn Walschap ©GaetanDardenne.com | Photographer: Gaetan Dardenne | Copyright: ©GaetanDardenne.com