Privacyverklaring

“Probeer je collega’s te empoweren”

13 juni 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Katia De Coster

Katia De Coster is al langer aan de slag bij Delhaize. Ze werkte er in talent- en learningrollen, alvorens begin juni benoemd te worden tot organizational development & leadership manager.

Katia De Coster is een van de twee collega’s binnen het talentteam van Delhaize die deze functie opneemt. Het betreft het ontwerpen, plannen en uitvoeren van peopleprogramma’s, met het oog op een positieve werkcultuur. “We zetten vanuit hr in op het cultiveren van talent binnen onze organisatie, om zo via onze medewerkers bij te dragen aan onze ultieme Delhaize- doelstelling: gezonder eten makkelijker en betaalbaarder maken. Concreet ontwikkelen we onder meer leiderschapsprogramma’s. We begeleiden de veranderingen, die actueel zijn op dit ogenblik.”

Verandering

Vandaag werkt Katia De Coster bijvoorbeeld aan programma’s en initiatieven om de collega’s te ondersteunen in hun dagelijkse realiteit. “We koppelen onze initiatieven aan wat de collega’s nodig hebben. Zo is er een workshop rond het motiveren van medewerkers, nadat we hen bevroegen rond de werkcultuur. Vandaag werken we met drie scopes: logistiek & transport, ondersteunende diensten en de winkels.”

Loopbaan

Katia De Coster is orthopedagoog van opleiding. De rode draad in de rollen die ze tot vandaag vervulde, blijkt het leeraspect te zijn. Ze gaf les, werkte voor Scouts en Gidsen Vlaanderen en ontwikkelde mee het welzijnsbeleid bij de Vereniging van de Vlaamse Provincies.

Om meer voeling met het werkveld te krijgen, trok ze naar de zorgsector. “Na zes jaar van projectcoördinatie in de zorgsector stapte ik in een mentorstage voor jonge leidinggevenden. Mijn mentor was Bart De Smet, toen ceo van Ageas. Hij is een ongelofelijke mentor geweest. Een fijne mens, die me informeel, no-nonsense en authentiek begeleidde op een toegankelijke manier. Hij opende mijn ogen voor heel wat zaken. Uiteindelijk kwam ik in de hr- en learningwereld van AG Insurance terecht. Ik leerde er veel bij over hr-materies in een grote organisatie, snel werken en met heel wat stakeholders rekening houden. Uiteindelijk belandde ik na deze eerste leerrijke ervaring binnen de privésector bij Delhaize.”

Welzijn

Het bewaren van het evenwicht tussen werk en privé is een uitdaging voor Katia De Coster. Omdat ze nergens half voor gaat en alles wat ze onderneemt met passie aanvat, moet ze soms geremd worden in haar geestdrift om zich niet in haar werk te verliezen. “Passie kan een valkuil zijn. Gelukkig maken mijn gezin en mijn kindjes dat ik mijn evenwicht bewaar. Dat doe ik verder door leuke zaken in te plannen, zoals lopen, met vrienden afspreken, improvisatietheater, uitstappen, …. Hoe drukker de week wordt, hoe belangrijker om dat lopen in te plannen.”

Tip

Katia De Coster staat graag dicht bij het werkveld  en voelt zich daar goed bij. Haar tip is om sterk te connecteren met alle stakeholders. “Ga niet te snel naar een concept, probeer je businesscollega’s te empoweren. Geef hen daar de nodige ondersteuning, tools en opleidingen voor. Dit werkt duurzamer op lange termijn. Leidinggevenden staan zelf voor hun groep en geven feedback, waardoor niet telkens naar hr gekeken wordt om de leidinggevende aspecten op te nemen.”