Privacyverklaring

“Betrokken zijn maar kunnen loslaten, houdt me in evenwicht”

17 mei 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Anouk Janssen

Anouk Janssen vond wat ze in hr zocht in haar rol van hr-businesspartner bij Globachem. Ze wil er de schakel zijn tussen de organisatie en elke medewerker.

Anouk Janssen leerde Globachem kennen toen ze daar als consultant van Van Havermaet tewerkgesteld was. Ze leerde er naar eigen zeggen een open, ambitieus en flexibel familiebedrijf kennen, dat met de medewerkers meedenkt. Het internationale agrochemisch bedrijf, gespecialiseerd in het ontwikkelen, registreren en vermarkten van gewasbeschermingsmiddelen, werd haar nieuwe werkgever.

Brede opdracht

De functie waar Anouk Janssen instapte, heet hr-businesspartner en is breed van inhoud. Samen met een tweede hr-businesspartner pakt ze alle hr-opdrachten aan. “De job is gevarieerd en omvat hr van A tot Z: rekrutering, onboarding, vorming en opleiding, payroll, …. Onderling hebben we een aantal focuspunten: ik hou me bijvoorbeeld bezig met de binnenlandse payroll en sinds kort sta ik ook mee in voor fleet. Mijn collega neemt de buitenlandse payroll en rekrutering voor haar rekening. Daarnaast werk ik aan een aantal projecten om het hr-beleid verder vorm te geven. We nemen de contacten tussen hr en de business voor onze rekening. We staan in voor zo’n 130 medewerkers van het bedrijf, dat – naast Sint-Truiden - vestigingen heeft in China, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk.”

Ruimte voor autonomie

Anouk Janssen wil de schakel zijn tussen de organisatie en de medewerkers. Het was altijd haar droom om in hr te werken. Ze houdt van de afwisseling tussen de menselijke contacten, de projecten en de hr-administratie. “Ik wil contact hebben met de collega’s, de verwachtingen van de medewerkers en de organisatie opvangen en deze aligneren in een degelijk hr-beleid. Ik hoorde vroeger wel eens dat medewerkers op een negatieve manier spraken over ‘die van hr’. Ik wil graag net deel uitmaken van een hr-team dat niet als boeman beschouwd wordt. Ik wil dat de medewerkers bij mij hun bedenkingen kwijt kunnen en dat ze zich comfortabel voelen om zaken te bespreken. Dat zit wel goed bij Globachem.”

Het had voor Anouk Janssen wat voeten in de aarde om de ideale job te vinden. Ze wisselde een aantal keer van opdracht tot ze het evenwicht vond: een combinatie van een fijne werkplek en een boeiende job met ruimte voor autonomie en creativiteit.

Evenwicht

“Goede communicatie en goede afspraken zijn voor mij de basis voor een evenwichtige werk-privébalans”, is de mening van Anouk Janssen. Zo kan ze bij Globachem haar werkdag vroeg starten. Dat bevalt haar en laat haar toe de balans in haar leven te bewaren. “Ik ben altijd beschikbaar voor dringende zaken en ben erg begaan met het werk. Tegelijk ben ik assertief en open genoeg om af te stemmen met mijn leidinggevende over hoe ik het werk zie. Dat lukt voor mij. Privé wandel ik graag met de hond en speel ik padel. Ik haal energie uit de fijne contacten met vrienden tijdens het weekend. Betrokken zijn, maar kunnen loslaten als het moet, houdt me in evenwicht.”

Tip

Aan collega’s geeft Anouk Janssen nog haar gouden tip mee: “Probeer een tandem te vormen met iedere werknemer: wees de schakel tussen het beleid en de collega. Een goede band hebben met de medewerkers vind ik heel belangrijk.”