Privacyverklaring

“Een managementfunctie na borstkanker is mogelijk”

2 juni 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Lieve Depoorter

Na een jaar lang het gevecht met borstkanker te hebben aangegaan, ging Lieve Depoorter weer aan de slag. Ze werd hr-manager bij Routz Belgium.

Een jaar geleden viel Lieve Depoorter, hr-manager bij Modero, uit door ziekte. Ondertussen heeft ze een amputatie en verschillende chemo- en bestralingsreeksen achter de rug. Ondanks stapels medicijnen met nevenwerkingen wilde ze terug aan de slag. Bij Modero was ze al vervangen in haar functie. Ze vroeg zich af of ze nog terug kon en wilde en of haar oude job haar voldoende energie zou opleveren. Net op dat moment vroeg een headhunter haar voor de vacature van hr-manager bij Routz Belgium, een snel groeiende kennisorganisatie op gebied van ICT-infrastructuur, specifiek in netwerk en security.

Deeltijds opstarten

Lieve Depoorter besloot op het voorstel van de specialist in ICT-netwerkstructuren in te gaan. “Ik geloof niet in toeval, maar de timing en de jobinhoud leken me perfect. Mijn nieuwe werkgever is open en vond het helemaal niet erg dat ik progressief zou opstarten. Ik kon niet meteen volledig aan de slag, maar kreeg daar veel begrip voor. We bouwen samen op. Ik wil zowel van boven naar onder (op het vlak van beleid), als van onder naar boven (vanuit de medewerkers) het hr-beleid op poten zetten. Dat doe ik voor de vijftigtal medewerkers, die de snel groeiende scale-up bevolken. Ik doe zelf veel, maar wordt bijgestaan door een gemotiveerde back-officemedewerkster.”

Pionieren

Nadat Lieve Depoorter in drie opeenvolgende jobs een hr-afdeling op de kaart zette en het bijhorende beleid uittekende, koos ze ervoor die ervaring bewust in te zetten. Ze kwam telkens terecht in een groeiend bedrijf dat nood had om verder te geraken dan een personeelsdossier en een loonadministratie. “Ook nu heb ik als opdracht alles wat hr is uit te bouwen. Dat gaat van rekrutering over opleiding en ontwikkeling tot fleet en exittrajecten. Door mijn specifieke ervaring is het mijn ding om van nul zaken uit de klei te trekken. Uiteraard hoop ik hier met veel plezier lang te blijven. Zolang er uitdagingen zijn, kan ik groeien. Ik haal energie uit het pionieren en het ontwikkelen van hr-zaken.”

Wat haar in hr boeit, vat ze samen als “met mijn hoofd in het beleid staan en met mijn voeten in de modder.” Ze houdt van de spreidstand van bedrijven die groot genoeg zijn om in een volwaardig hr-beleid te investeren, maar nog niet zo groot dat ze de voeling met de medewerkers verliezen. “Ik wil, als ik lijsten zie, nog altijd weten wie zopas een kindje kreeg, wie verhuisde of een opleiding volgde. Medewerkers mogen niet alleen namen op een lijst zijn. Ik wil ook vaak kunnen overleggen met de ceo, wat hier ook mogelijk is.”

Werk-levenbalans

Voor Lieve Depoorter was er het voorbije jaar geen sprake van werken. Toch dacht ze vaak genoeg na over wat ze met haar tijd – en haar leven – wilde. “Vandaag zijn er geen sporen meer van kanker. Wel heb ik het gevoel achter te blijven met een gehavende verpakking, veel vermoeidheid en nevenwerkingen van de medicijnen. Dat alles moet ik inpassen in een leven, waarin ik ook professioneel nog wil groeien, zij het niet ten koste van alles. Gelukkig kijken ze daar bij Routz op dezelfde manier naar.”

Ze kijkt niet naar haar werk met het gevoel dat deconnectie zo nodig moet. Ze is graag bereikbaar en mag gebeld of gemaild worden. “Leven en werk moeten niet zo nodig strikt afgescheiden worden, zolang ik maar zelf mee de ruimte kan afbakenen. Het is voor mij net zo belangrijk om bijvoorbeeld naar de school van mijn kinderen te gaan als dat nodig is, als bereikbaar te zijn voor een collega met een dringende vraag. En dat ik van zaken die me aanbelangen in mijn vrije tijd kan genieten. Het is belangrijk daar helder over te zijn en er goed over te communiceren. Dan begrijpt een werkgever dat wel.”

Tips

Als Lieve Depoorter vastzit in een case en even de uitgang niet meer ziet, stapt ze achteruit. Dat geldt voor alles in haar leven. “Neem tijdig even afstand en vraag je af met welk (hr-)deelprobleem je bezig bent en of het niet eerder een opportuniteit dan een probleem is. Neem een helikopterview en bekijk je case van verder. Laat je niet opzuigen in de problematiek van het ‘geval’.”

Ze sluit af met een voor haar belangrijk gegeven. “Veel mensen die ziek worden en in een rol als de mijne werken, zijn ervan overtuigd dat ze niet meer terug kunnen komen. Met hard werken én goede afspraken met een begrijpende werkgever is dat helemaal niet uitgesloten. Dan zie je wat je overkwam eerder als een levenservaring met toegevoegde waarde.”